Een op de drie werkgevers wil vaccinatie aanmoedigen

Vooral in de bouw worden meer aanwervingen verwacht. ©Hollandse Hoogte / Maikel Samuels

De Belgische werkgevers krijgen meer vertrouwen om aan te werven, blijkt uit de driemaandelijkse bevraging van de hr-dienstengroep Manpower. Veel zal afhangen van het succes van de vaccinatiecampagne.

2021 profileert zich als een overgangsjaar. Slechts 28 procent van de werkgevers verwacht tegen eind 2021 in ongeveer hetzelfde tempo te zullen aanwerven als in de periode voor de coronacrisis. Tegen die tijd zal 57 procent van de werkgevers de voorkeur geven aan een hybride werkmodel, waarbij telewerken en naar het bedrijf gaan gecombineerd worden.

In het tweede kwartaal willen de bedrijven wel meer aanwerven. 13 procent van de ondervraagde werkgevers overweegt tegen eind juni zijn personeelsbestand uit te breiden. Slechts 4 procent wil zijn personeelsbestand verminderen.

Wallonië

De tewerkstellingsvooruitzichten zijn positief in de drie gewesten, maar vooral in Wallonië. Met uitzondering van de horeca verwachten de werkgevers in alle sectoren extra banen in het tweede kwartaal. Vooral in de bouw wil men meer aanwerven. Dat geldt ook voor de grotere bedrijven. Wereldwijd zijn de tewerkstellingsprognoses van Manpower positief in 31 van de 43 bevraagde landen.

29 procent van de werkgevers hoopt zijn personeel zo veel mogelijk naar de werkplek kunnen laten komen, terwijl 10 procent de voorkeur geeft aan telewerken.

Wat de vaccinaties betreft, is 42 procent van de werkgevers niet van plan vaste regels in te voeren. Een meerderheid van de werkgevers vertrouwt op de goodwill van hun werknemers om zich te laten vaccineren. 31 procent van de ondervraagde werkgevers is van plan de werknemers aan te moedigen zich te laten vaccineren.

.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud