Advertentie

Evergrande springt over eerste betalingshorde

Of Evergrande de komende betalingsverplichtingen haalt, is niet zeker. ©EPA

De wankelende Chinese vastgoedmastodont Evergrande struikelt niet over een eerste betalingshorde. De financiële markten reageerden opgelucht. Maar er wachten nog hordes.

232 miljoen yuan (30,7 miljoen euro). Dat moest Evergrande vinden voor de betaling die donderdag op vervaldag komt van een rentecoupon op een binnenlandse obligatie. De zwaar met schulden beladen en met liquiditeitsnood kampende vastgoedgroep zei woensdag in een mededeling aan de beurs van Shenzhen dat ze een akkoord heeft daarover.

De financiële markten reageerden opgelucht. De voorbije dagen was twijfel gerezen of Evergrande, een van de grootste vastgoedgroepen in China, wel het geld bij elkaar zou kunnen sprokkelen. Het missen van een belangrijke betalingsdatum zou het faillissement kunnen inluiden van de groep, en banken, andere financiers en leveranciers met aanzienlijke verliezen kunnen opzadelen.

Ook de Chinese centrale bank gooide wat olie op de golven van de financiële markten door 90 miljard yuan (12 miljard euro) liquiditeiten in het bankensysteem te injecteren.

De problemen van Evergrande zijn niet van de baan. De vastgoedgroep gaf geen details over het 'akkoord' met de obligatiehouders. Mogelijk heeft ze een uitstel van betaling bedongen.

Helemaal weggenomen zijn de zorgen niet. De MSCI Asia Pacific Index, een graadmeter van de Aziatische beurzen, daalde woensdag 0,7 procent. De Europese beurzen schoven de Evergrande-zorgen even opzij. De Belgische verzekeraar Ageas, die een belangrijke joint venture heeft in China, maakte een deel van het koersverlies goed dat hij de voorbije beursdagen moest incasseren. Het aandeel ging woensdag 2,2 procent hoger.

De problemen van Evergrande zijn niet van de baan. De vastgoedgroep gaf geen details over het 'akkoord' met de obligatiehouders. Mogelijk heeft ze een uitstel van betaling bedongen. Het is niet duidelijk of de financiële situatie van Evergrande is verbeterd en of vooruitgang is geboekt met de herstructurering van de groep.

Evergrande heeft de komende dagen nog enkele andere betalingsdeadlines voor samen tientallen miljoenen euro's. Of het die haalt, is niet zeker. Daarover zei de vastgoedmastodont woensdag niets.

Volgens sommige bronnen hebben de Chinese autoriteiten een team van boekhoud-experts en juristen samengesteld om de financiële situatie van Evergrande te onderzoeken en eventueel een herstructurering voor te bereiden.

570 miljoen
rentebetalingen
De vastgoedgroep staat in de komende maanden nog voor 570 miljoen euro rentebetalingen.

Nogal wat spelers op de financiële markten gokken erop dat Peking de zaken in de hand zal nemen. Dat moet dan een debacle voorkomen dat tot sociale onrust kan leiden in China, dat een schok zou veroorzaken op de financiële markten en dat de Chinese economie een uppercut kan toedienen.

De vrees bestaat ook dat de ondergang van Evergrande andere vastgoedgroepen in China kan besmetten en banken in de problemen kan brengen.

Evergrande gaat gebukt onder ruim 260 miljard euro schulden. BNP Paribas schat dat minder dan 43 miljard euro daarvan kredieten verleend door banken zijn. Die zouden voldoende kapitaalbuffers moeten hebben om de kredietverliezen op te vangen bij het kapseizen van Evergrande.

De vastgoedgroep staat in de komende maanden, tot eind dit jaar, nog voor 57o miljoen euro rentebetalingen op haar schulden. Volgens de convenanten bij een obligatielening wordt het missen van een betaaldatum pas na een respijtperiode van 30 dagen beschouwd als het niet nakomen van de betalingsverplichtingen, wat dan de rechtstreekse aanleiding kan zijn voor een faillissement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud