Advertentie

Familie Colruyt investeert in maker van Gentse politiefietsen

Jef Colruyt ©BELGA

Korys, de investeringsmaatschappij van de familie Colruyt, neemt een meerderheidsbelang in Santos Bikes, een Nederlandse producent van reisfietsen. Die levert onder meer ook de fietsen van de Gentse politie.

Santos Bikes, opgericht in 1997, maakt geen fietsen aan de lopende band. Elke fiets die het in Nieuw-Vennep ten zuiden van Amsterdam gelegen atelier verlaat, is maatwerk. Klanten kunnen zowat alle componenten aan hun wensen aanpassen.

Het bedrijf specialiseerde zich oorspronkelijk in reisfietsen om gepakt en gezakt de wereld te verkennen. De goedkoopste modellen kosten al snel 3.000 euro. 'Maar ze zijn als het ware gebouwd voor het leven, met weinig onderhoudskosten. Wie op reis is, wil onderweg geen problemen hebben', zegt Thomas De Kempeneer van Korys.

Santos Bikes haalt zowat de helft van de omzet uit de verkoop van reisfietsen

Intussen heeft Santos Bikes zijn gamma ook uitgebreid met gravel bikes, pendelfietsen, elektrische fietsen en 'patrouillefietsen'. Zo rijdt de politie van Gent, Antwerpen en Kortrijk al met de Nederlandse tweewielers. Ook in Nederland en Zweden hebben steden en gemeenten Santos Bikes ontdekt.

Santos Bikes haalt een jaaromzet van zowat 10 miljoen euro. 'De fietsenmarkt zit in de lift, en zeker ook de niche van reisfietsen voor slow travel.' Het bedrijf brengt zijn fietsen aan de man via een zestigtal gespecialiseerde winkels in voornamelijk Nederland. 'We verkopen ook in België, maar daar kunnen we nog een duwtje in de rug gebruiken', klinkt het. Het bedrijf denkt ook aan expansie naar Duitsland en Denemarken.

Korys wordt meerderheidsaandeelhouder door het belang van Think2Act Capital, een ander Belgisch durfkapitaalfonds, over te nemen. Extra groeikapitaal is nog niet aan de orde. 'Het bedrijf is zeer rendabel, maar we houden ons klaar om extra te investeren als opportuniteiten opduiken.'

10 miljoen
jaaromzet
Santos Bikes haalt een jaaromzet van 10 miljoen euro.

Hoeveel Korys precies op tafel legt, is niet duidelijk. 'Onze typische 'ticketjes' variëren van 5 tot 25 miljoen euro. Dit dossier past daarin', zegt De Kempeneer.

Het bedrijf is zeer rendabel, maar we houden ons klaar om extra te investeren als opportuniteiten opduiken.
Thomas De Kempeneer
Investment Manager Korys

Voor de familie Colruyt zijn dit niet de eerste stappen in de fietsenbranche. Colruyt Groep kocht in 2019 al de winkelketen Fiets!. Die is intussen herdoopt tot Bike Republic en telt 17 vestigingen in ons land. Dat de instap bij Santos Bikes via Korys en niet via Colruyt Groep verloopt, is volgens De Kempeneer een logische beslissing. 'Santos Bikes is een fietsenmaker, Bike Republic een retailer. Dat zijn twee verschillende soorten business.'

Korys heeft de voorbije jaren belangen in een dertigtal bedrijven opgebouwd. Het is onder meer aandeelhouder van het beursgenoteerde Biocartis en zit mee aan tafel bij Foodbag, de Belgische versie van Hellofresh. Onlangs was Korys ook een van de investeerders in de kapitaalronde bij het biotechbedrijf Protealis, dat nieuwe sojarassen ontwikkelt die de sojateelt in onze regio rendabel moeten maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud