Advertentie
Advertentie

Flamboyante topsponsor Zoute Grand Prix ­wordt beschuldigd van miljoenenfraude

Kindy Capital gaf zijn naam aan de tent Zoute Prado by Kindy Capital, waarin autobouwers naar aanleiding van de Zoute Grand Prix hun nieuwste luxemodellen toonden. ©Zoute Grand Prix 2023

De Zoute Grand Prix verliest een van zijn belangrijkste sponsors. De flamboyante zakenman ­Kindy Fritsch heeft financiële problemen, nadat een centrale vennootschap van de Luxem­burger failliet werd verklaard en hij beschuldigd wordt van het ‘frauduleus wegzuigen’ van tientallen miljoenen euro’s.

De Zoute Grand Prix, de prestigieuze oldtimerrace in Knokke-Heist, presenteerde vorig jaar een onbekende nieuwe topsponsor: Kindy Capital. Het Luxemburgse bedrijf gaf zijn naam aan de tent Zoute Prado by Kindy Capital, waarin autobouwers hun nieuwste luxemodellen toonden. Op het zaterdagse gala-event had Kindy Capital een eigen tafel voor zijn gasten gereserveerd. 'Er is geen beter moment en geen betere locatie om een nieuw en sterk investeringsmerk te lanceren dan tijdens de Zoute Grand Prix', zo werd oprichter en autoliefhebber Kindy Fritsch geciteerd op de website van het evenement. 'De nieuwe titelpartner worden voor Zoute Prado was het perfecte idee voor Kindy Capital.'

Fritsch (41) omschrijft zichzelf op zijn persoonlijke website als een ‘ondernemer en investeerder met meer dan 20 jaar ervaring in private equity en vastgoed’. De 'autodidact' stopte met school op zijn achttiende en maakte naar eigen zeggen fortuin met de verkoop van luxewagens en vastgoedontwikkeling, al was hij ook actief in de 'restaurant-, bar- en nachtclubsector'.

Advertentie

Kindy Fritsch is een zakenman met een blingbling-imago. In de boulevardpers werd zijn verschijning met een Duitse tv-presentatrice onlangs druk becommentarieerd.

Met zijn blingbling-imago leek de zakenman, die in Monaco woont, uitstekend bij het exclusieve event in Knokke-Heist te passen. Fritsch is de kleinzoon van de oprichter van de Luxemburgse supermarktketen Cactus, een van de grootste werkgevers van het land. In de boulevardpers werd zijn recente verschijning met een Duitse tv-presentatrice druk becommentarieerd. Kindy Fritsch pakt ook graag uit met zijn bijzondere voornaam. ‘Hij heeft een uniek merk gebouwd rond zijn voornaam alleen’, staat op zijn website.

Faillissement

Hoewel Kindy Capital een tweejarig sponsorcontract tekende, lijkt de kans klein dat het bedrijf in oktober opnieuw opduikt op de Zoute Grand Prix. Het evenement werd na financiële problemen recent overgenomen door CIM Capital en zakenman Marc Coucke. Terwijl de organisatie er tot voor kort nog van uitging dat Kindy Capital zou aanblijven als sponsor, lijkt de naam van het Luxemburgse bedrijf recent verdwenen van de website van de Zoute Grand Prix. Aan De Tijd wordt bevestigd dat de banden met de sponsor verbroken zijn.

Hij heeft een uniek merk gebouwd rond zijn voornaam alleen.

Website Kindy Fritsch

Fritsch is in het Groothertogdom Luxemburg dan ook in financiële problemen beland. Vorige week verklaarde de rechtbank zijn vennootschap Greenfinch Capital Management (GCM) failliet, blijkt uit een uittreksel van het Luxemburgse handelsregister. GCM beheert het vastgoedfonds Greenfinch Global Invest Fund (GGIF), dat volgens zijn website in 2019 360 miljoen euro in portefeuille had. Fritsch zou in totaal meer dan 3 miljard euro beheren, al bestaat ook in België twijfel over zijn werkelijke voetafdruk.

Het faillissement zat er al enige tijd aan te komen. Begin mei stelde een Luxemburgse rechtbank advocaat Christian Steinmetz aan als voorlopige bewindvoerder bij GCM en GGIF. Hij kreeg als opdracht alle schuldeisers te identificeren en elke betaling te vermijden ten voordele van Fritsch of vennootschappen waarvan hij de enige begunstigde is. Voor elke beslissing boven 250.000 euro moest Steinmetz, die curator is, een speciale machtiging van de rechtbank vragen.

Advertentie
93 miljoen
Weggesluisd
De vennootschap Octogone verdenkt Kindy Fritsch ervan 93,37 miljoen euro en twee gebouwen te hebben weggesluisd naar zijn eigen vennootschappen.

'Plunderschema'

De aanstelling van de voorlopig bewindvoerder kwam er op vraag van Octogone Invest, een Luxemburgse vennootschap verbonden met de accountant Grant Thornton. In een brief die Octogone eind april naar de rechtbank stuurde, en die De Tijd kon inkijken, meldde het bedrijf meerdere geschillen te hebben met Fritsch, GGIF en GCM.

Octogone beschuldigt Fritsch van het opzetten van een 'plunderschema'. Volgens Octogone kon Fritsch 93,37 miljoen euro en twee Luxemburgse gebouwen (EOIPSO en Greensquare) met een waarde van 146,1 miljoen euro 'frauduleus wegzuigen' uit een onderdeel van GGIF, waarvan Octogone de helft bezit. Dat gebeurde volgens Octogone 'volledig ten voordele van Fritsch' en zijn vennootschappen ('levensverzekeringsschema').

In 2021 meldde de Luxemburgse onderzoekswebsite Reporter.lu dat er al jaren ruzies en rechtszaken liepen tussen verschillende aandeelhouders van het gebouw EOIPSO. De betrokken partijen reageerden niet op vragen van De Tijd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.