Advertentie

François Cornelis nieuwe voorzitter Bpost

François Cornelis. ©Dieter Telemans

Met de ex-oliebaas krijgt het postbedrijf een onafhankelijk bestuurder als voorzitter van de raad van bestuur.

Na de jaarresultaten maakt beursgenoteerd België zich op voor de traditionele algemene vergaderingen. Het regent de laatste dagen dan ook oproepingen voor die vergaderingen. Met al even traditiegetrouw de aanstelling van heel wat nieuwe bestuurders.

Zo wordt de raad van bestuur van Bpost serieus vernieuwd. Er treden vier nieuwe namen aan bij het beursgenoteerde postbedrijf, onder wie de bekende telecomgezichten Saskia Van Uffelen (Ericsson BeLux en ex-Bull) en Jos Donvil (VOO en ex-BASE). 

Zij vervangen onder anderen Françoise Masai, die de leeftijdsgrens bereikt, en zij is voorzitter van de raad van bestuur van Bpost. Daarom dient de raad na de algemene vergadering, in zijn nieuwe samenstelling, een opvolger te kiezen voor Masai. Dat wordt noodgedwongen, om de regels te respecteren, opnieuw een Franstalige omdat de CEO, Koen Van Gerven, een Vlaming is. 

PS-signatuur

Volgens bronnen dicht bij het dossier is de keuze gevallen op François Cornelis, die al sinds 2013 bestuurder is bij Bpost. Cornelis zit in de raad als onafhankelijk bestuurder. Zijn aanstelling is opvallend omdat Masai en haar voorgangster, Martine Durez, beiden van PS-signatuur waren. Hun benoemingen waren politiek geïnspireerd: de federale overheid controleert Bpost.

De aanstelling van François Cornelis als onafhankelijk voorziitter van Bpost is opvallend omdat Françoise Masai en haar voorgangster, Martine Durez, beiden van PS-signatuur waren.

Dat daar nu een einde aan komt, heeft te maken met een wetswijziging van begin vorig jaar waardoor de macht om een deel van de leden van de raad van bestuur van Bpost en Proximus te benoemen, net als de CEO en de voorzitter, verhuisde van de federale regering naar de aandeelhouders. Daardoor werd de gouvernance van de genoteerde bedrijven in lijn gebracht met die van hun privéconcurrenten.

Cornelis leidde lange tijd het oliebedrijf Petrofina (nu Total) en had ook topfuncties bij de Franse oliegigant Total. Twee jaar geleden leidde hij ook een tijdje hoogspanningsbedrijf Elia. De man heeft ook zitting in de raad van bestuur van kalkreus Carmeuse.    

Lingerie

Vrijdag raakte voorts onder meer bekend dat Ignace Van Doorselaere, de vroegere topman van lingeriebedijf Vandevelde en nu CEO van pralinegroep Neuhaus, aantreedt als onafhankelijk bestuurder bij bioscoopgroep Kinepolis.

Bij Cofinimmo verlaat ex-KBC-baas André Bergen dan weer de raad van bestuur, net als gewezen Degroof-zwaargewicht Alain Schockert. Maar bij Agfa en bij de holding Texaf blijven respectievelijk Jo Cornu en Herman De Croo aan boord, ondanks hun leeftijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud