GBL haalt half miljard gratis geld op

GBL nam eind december een meerderheid in de Duitse fietsenproducent Canyon Bicycles. ©BELGA

Beleggers stoppen de Frère-holding GBL tot 2031 een half miljard euro toe en nemen vrede met een jaarlijkse coupon van 0,125 procent.

GBL maakt gebruik van de ultralage rente om bij te tanken. De obligatie heeft een looptijd van tien jaar, beleggers nemen vrede met een jaarlijkse coupon van 0,125 procent.

0,125 procent is nog altijd royaal vergeleken met het huidig rendement op tienjarig Belgisch staatspapier: minus 0,3 procent. En dus was de vraag 3,5 keer groter dan het aanbod. 'Het succes van deze plaatsing weerspiegelt het vertrouwen van de markt', luidt het.

Met de centen vult GBL de oorlogskas weer aan. In december verwierf GBL de meerderheid in de Duitse fietsenproducent Canyon Bicycles. Volgens geruchten zou het bedrijf daarbij op zo'n 800 miljoen euro, inclusief schulden, gewaardeerd zijn.

Voor GBL was 2020 een intens jaar met - naast de deal met Canyon - nog twee andere grote investeringen. De holding injecteerde 400 miljoen extra in het Zwitserse inspectiebedrijf SGS en verstevigde haar positie in het Noorse Mowi, de grootste zalmproducent ter wereld.

Sofina

Investeringen als Canyon zijn belangrijk voor de beleggersperceptie. Nu is met investeringen in SGS, LafargeHolcim, Adidas en Pernod-Ricard ruim vier vijfde van de portefeuille van GBL beursgenoteerd en dus 'repliceerbaar'. Dit in contrast met Sofina , waar meer dan vier vijfde van de portefeuille bestaat uit private equity en dus niet te kopiëren is door beleggers.

Dat verschil verklaart ook de kloof in waardering tussen beide: GBL noteert bij de slotkoers donderdag (85,28 euro) tegen een korting van bijna 20 procent op de netto-actiefwaarde. Bij Sofina (slotkoers donderdag: 272,50 euro) daarentegen hanteren beleggers een premie van 7 procent op de donderdag gepubliceerde netto-actiefwaarde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud