analyse

Geen opslag voor toplui in helft van bedrijven

©ANP XTRA

In de helft van de Europese beursgenoteerde bedrijven is de vergoeding voor de topmanager de jongste drie jaar niet gestegen en soms zelf gedaald.

Dat blijkt uit een vergelijkende studie van professor Xavier Baeten van de Vlerick Business School op basis van een staal van ruim 500 beursgenoteerde bedrijven in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

De matiging was het grootst in het Verenigd Koninkrijk. Daar is in 62 procent van de bedrijven de vergoeding voor de topman of topvrouw de jongste drie jaar niet gestegen of zelfs gedaald. In België was dat voor 43 procent van de bedrijven het geval. Duitsland doet het minst mee aan de matiging, daar is dat slechts in 31 procent van de bedrijven het geval geweest.

Onder meer daardoor ontvangen de toplui in Duitsland, tenminste wat de grootste bedrijven betreft, nu een vergoeding die gemiddeld hoger ligt dan wat hun collega’s in het Verenigd Koninkrijk ontvangen (zie tabel). België neemt een middenpositie in: een topmanager van groot multinationaal beursgenoteerd bedrijf verdient hier gemiddeld 3,26 miljoen euro per paar. Dat is minder dan zijn collega’s in Duitsland of Groot-Brittannië, maar meer dan die in Frankrijk of Nederland. Onze noorderburen zijn over het algemeen het zuinigst in het vergoeding van hun topmanagers.

In het Verenigd Koninkrijk is de variabele vergoeding goed voor 67 procent van het salarispakket van een CEO, blijkt uit de studie. In Duitsland is dat 61 procent. In België is dat een een pak minder, 34 procent, net zoals in Frankrijk (33 procent). Nederland situeert zich daar midden in: het variabele salaris vertegenwoordigt er gemiddeld 42 procent van de totale vergoeding die een CEO van een beursgenoteerd bedrijf ontvangt.

Maar in België geldt dat hoe groter het bedrijf, hoe groter het belang is van de variabele vergoeding. De vergoeding van de CEO van een klein beursgenoteerd bedrijf in ons land bestaat gemiddeld voor 74 procent uit een vast salaris, voor de CEO van een groot bedrijf (Bel20) bestaat zijn salarispakket voor de helft uit een vaste vergoeding en voor de andere helft uit een variabel salaris - zeg maar bonus.

Welke criteria hanteren voor bedrijven bij de toekenning van de bonussen? Het zwaarste gewicht wordt in elke geval toegekend aan het behalen van bepaalde financiële doelstellingen. In 78 procent van de onderzochte bedrijven in de vijf landen is dat het geval. Zestien procent van de bedrijven kijkt ook naar criteria die met de houding tegenover het personeel of de klanten te maken hebben, 14 procent van de bedrijven hanteert in het bonusbeleid criteria die verband houden met milieu en duurzaamheid.

In het Verenigd Koninkrijk en Nederland wordt de vergoeding die de topmanagers ontvangen in heel wat gevallen ook gekoppeld aan de prestaties van het aandeel van het bedrijf. Dat heeft volgens professor Xavier Baeten te maken het de grote rol van institutionele aandeelhouders in die landen. Die zijn een sterke voorstander van een aandelengerelateerde remuneratie, om te maken dat de belangen van de CEO voor een stuk gelijklopen met hun eigen financiële belangen.

Xavier Baeten onderzocht ook welke factoren het meest bepalend zijn voor de hoogte van de CEO-salarissen. De belangrijkste factor is de omvang van het bedrijf. De omvang bepaalt voor 62 procent de hoogte van de vergoeding die de CEO-ontvangt. Het land waar de onderneming is gevestigd is de tweede belangrijkste determinant, goed voor 33 procent. De prestaties van het bedrijf ten slotte wegen maar voor 5 procent in de vergoedingen voor de CEO’s.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud