Handelaars zetten nieuw ruilsysteem op

Patrick De Bouw van het Latemse restaurant d'Ouwe Hoeve op een foto uit 2007. ©Lieven Van Assche

Een groep handelaars uit België en Nederland start, uit onvrede met het alternatieve betaalsysteem RES, met een eigen project van ruilhandel. Dat krijgt de naam Trade Euro.

Vorige week raakte het faillissement van het alternatieve betaalsysteem RES Prepaid uit Leuven bekend. De Nationale Bank had een reeks inbreuken bij het bedrijf vastgesteld. Het Leuvense parket buigt zich ook over de zaak. Ruim 18.000 particulieren waren aangesloten bij RES Prepaid. Dat is in feite een betaalkaart waarop ze RES-punten konden laden door euro’s uit te geven en vaak veel meer punten dan euro's door promoties. Die punten waren dan inwisselbaar bij handelaars. De kaarten zijn nu geblokkeerd.

Het faillissement slaat enkel op het consumentendeel van het RES-systeem. De tak waarbij zo’n 6.000 handelaars aangesloten zijn voor onderlinge ruilhandel blijft tot nader order overeind. Maar het is de vraag hoelang dat het geval zal zijn. De coöperatieve vennootschap RES, met onder meer handelaars als coöperanten, plant op 13 mei een algemene vergadering met onder meer een reorganisatie op de agenda, net als een 'eventuele kapitaalverhoging', leert de oproeping voor de vergadering.

Duitsland en Spanje

In elk geval keert een deel van de aangesloten handelaars RES de rug toe en start onder de naam Trade Euro een eigen onderling ruilsysteem. Dat moet begin mei operationeel zijn. De aanvangsvergadering vindt vrijdag plaats in een restaurant in Sint-Martens-Latem. Patrick De Bouw, de eigenaar van het restaurant, is een van de initiatiefnemers achter Trade Euro, samen met onder meer Rik De Nijs, een gewezen topverkoper van RES.

De Bouw zegt dat zo’n 500 handelaars in België en ongeveer evenveel in Nederland zich zullen aansluiten en er komen nog elke dag aanmeldingen bij. Er zijn ook al contacten in Duitsland en Spanje. ‘We willen met Trade teruggaan naar de oorsprong van RES: de ruilhandel onder zelfstandigen met een virtuele munt.’

Ontspoord

Dat systeem heeft volgens De Bouw lang goed gewerkt, met meer omzet en winst voor de aangesloten handelaars. ‘Maar het is helemaal ontspoord door de consumententak uit te bouwen. Daardoor kwamen er te veel RES-punten in omloop en kregen veel handelaars er meer binnen dan goed was. Dat heeft zelfs geleid tot faillissementen. Bij veel RES-handelaars was daar ongenoegen over. Vandaar dat we met Trade willen blijven bij de basis van het systeem. De manier waarop we het organiseren is boekhoudkundig en fiscaal trouwens volledig legaal voor de aangesloten handelaars.’

Zo’n 80 procent van de Belgische handelaars die voor Trade kiezen, is of was aangesloten bij RES. Ook dat zal de coöperatieve vennootschap verzwakken, net als het feit dat andere aangeslotenen vertrekken door de berichten over inbreuken door de leiding van de groep die werd opgericht door Walther Smets. Die heeft intussen op zijn Facebook-pagina alle foto’s die getuigden van zijn luxueuze levensstijl gewist.

De Bouw en De Nijs benadrukken echter dat ze niet het einde van RES beogen. 'We willen gewoon een correct systeem', zegt De Nijs. 'We hebben er geen belang bij dat RES nu omvalt. Dat zou de handelaars alleen maar schade berokkenen', vult De Bouw aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect