Advertentie

Helft topmanagers levert in op bonus in coronajaar

Topman Carlos Brito leverde in het coronajaar 2020 een stuk van zijn basissalaris in en kreeg geen bonus. ©Dries Luyten

Zowat de helft van de toplui van de beursgenoteerde bedrijven in België en Nederland leverde zijn bonus, of een stuk ervan, in wegens de coronacrisis.

16 procent van de CEO's kreeg geen bonus over het coronajaar 2020. Een jaar eerder kreeg slechts 1 procent van de toplui geen bonus uitgekeerd. Een andere 34 procent moest genoegen nemen met een lagere bonus.

Daar staat tegenover dat in een op de drie beursgenoteerde bedrijven de CEO afgelopen jaar wel een hogere bonus ontving.

Dat blijkt uit een onderzoek van professor Xavier Baeten en onderzoekster Marthe Van Hove van de Vlerick Business School bij 95 grote en kleinere beursgenoteerde bedrijven in België en Nederland.

De lagere bonus weerspiegelt in veel gevallen een omzetdaling waarmee de bedrijven te maken kregen.

In een aantal bedrijven, waaronder KBC en Van de Velde, werden de doelstellingen die behaald moesten worden om een bonus te krijgen aangepast en werd het bonusbudget beperkt.

In 20 procent van de bedrijven leverde de CEO ook een stuk van zijn basissalaris is. Dat was onder meer het geval voor Carlos Brito van AB InBev en Dolf van den Brink van Heineken. Brito zag af van 20 procent van zijn basisvergoeding voor mei tot december. Van den Brink deed hetzelfde van juni, toen hij CEO werd, tot december.

De Vlerick-studie bevestigt wat eerder al naar voren kwam uit een onderzoek van De Tijd naar de remuneratie van de CEO's van de Bel20-bedrijven, de grootste bedrijven op de Brusselse beurs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud