Het jaar in tien grafieken (7) Het jaar van het uitgevonden geld

©Bloomberg

De Europese Centrale Bank heeft één taak: de prijzen in Europa stabiel houden. Probleem: ze mist haar doelstelling al 4 jaar en zal dat ook tot diep 2020 blijven doen.

©Mediafin

Centraal bankiers vinden 'een beetje inflatie' belangrijk als prikkel voor consument en ondernemer om het geld te laten rollen. Minder uitgesproken, maar even belangrijk is natuurlijk dat 'een beetje inflatie' ook helpt om de gigantische schuldenlast van de Europese overheden - collectief bijna 10.000 miljard euro in de eurozone - op relatief pijnloze manier reëel af te toppen.

En daarom koopt de centrale bank sinds maart 2005 op grote schaal met vers gedrukt geld overheids- en bedrijfsschulden op. Door ik bulk schulden op te kopen spelen centraal bankiers eigenlijk een soort 'monetair driebanden': met de bulkinkoop van schulden stoppen ze banken en beleggers massa's cash in de handen, met het vriendelijk verzoek die cash productiever aan te wenden via de aankoop van aandelen en bedrijfskredieten. Met daarbij de hoop dat bedrijfskredieten zo goedkoper worden en dat via meer bedrijfsinvesteringen de economie en ook de inflatie een boost geeft. 

Niet geheel verrassend blijkt de stimulus voorlopig succesvoller in het stimuleren van financiële inflatie - euforische beurzen dus - dan in het aanjagen van 'reële' inflatie, ondanks een economisch herstel dat in de eurozone zeker dit jaar vaart wint

Tot nog toe kocht voorzitter Mario Draghi op 2,5 jaar tijd voor 2.243 miljard euro schulden op, een bedrag waar je Facebook, Apple, Google en Amazon mee kan opkopen en voldoende zakgeld overhouden om er nog een AB InBev bij te doen. De balans van de ECB is zo tot een record van 4.471 miljard euro opgezwollen. 

En de inflatie, die blijft hardnekkig laag. Intussen groeit de kritiek op het gratisgeldbeleid. Spaarders verliezen jaar na jaar geld en dat zorgt zeker in Duitsland - een spaarzame natie die collectief per seconde meer dan 5.000 euro op het spaarboekje zet - voor knarsende tanden. 

Het antwoord van Draghi & co op die kritiek is in essentie à la Piaf, 'non, je ne regrette rien'. 'Zonder ons harde optreden had de wereld er nu ingrijpend slechter uitgezien', pareerde ECB-hoofdeconoom en Draghi-rechterhand Peter Praet. In reactie op de aantrekkende economie gaat de ECB wel de inkopen halveren, tot 'slechts' 30 miljard euro per maand. Om u een idee te geven: dat bedrag is ongeveer de totale financieringsbehoefte van de Belgische overheid in heel 2018.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud