Advertentie
Advertentie

‘Imago Vlaamse ondernemers is ondermaats'

©Chak Lopez

In vergelijking met onze buurlanden genieten ondernemers in Vlaanderen minder aanzien. Dat blijkt uit de Global Entrepreneurship Monitor.

Slechts 54 procent van de Vlamingen geloven dat succesvolle ondernemers hier een hoge status en veel respect genieten. ‘Dat percentage lijkt niet slecht, maar in vergelijking met buurlanden die boven de 70 procent scoren is 54 procent toch laag’, zegt professor Hans Crijns van de Vlerick Business School. Hij werkte voor Vlaanderen mee aan de internationale studie Global Entrepreneurship Monitor die in 2013 in 70 economieën peilde naar de perceptie rond ondernemerschap.

‘Behalve in Japan is de statusperceptie over ondernemers nergens in de wereld zo laag als in Vlaanderen.’
Hans Crijns
Professor Vlerick

‘Behalve in Japan is de statusperceptie over ondernemers nergens in de wereld zo laag als in Vlaanderen’, zegt Crijns. Ondertussen wordt ondernemen wel gezien als een goede carrièrekeuze door 58 procent van de Vlamingen. Volgens Crijns strookt dat aantal met de andere landen, maar tegelijk daalt het aantal mensen dat zichzelf als ondernemer beschouwt.

Van de actieve bevolking is in Vlaanderen 4,4 procent betrokken bij het oprichten of leiding geven aan een eigen bedrijf dat niet ouder is dan 3,5 jaar.

Angst voor de sprong

Van de 1.145 bevraagden in Vlaanderen ziet 34 procent de komende zes maanden voldoende opportuniteiten om een bedrijf op te richten (vergelijkbaar met andere Europese referentielanden), maar daarvan geeft wel de helft aan dat de angst voor mislukking hen weerhoudt om de sprong te wagen. De effectieve startintentie ligt relatief laag met slechts 6 procent van de Vlamingen die binnen de 3 jaar een nieuw bedrijf willen oprichten.

6%
Van de Vlamingen wil 6 procent binnen drie jaar een bedrijf oprichten.

Nieuwe Vlaamse ondernemers hebben weinig geloof om jobs te zullen creëren. Slechts 1 procent verwacht in vijf jaar ten minste vijf banen te zullen scheppen, twee keer minder dan in Nederland en het VK. Crijns ziet daarvoor twee mogelijke verklaringen: de regelgeving en perceptie rond loonkosten of een gebrek aan optimisme bij Vlamingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud