Advertentie
reportage

In het jachtgebied waar Nicolas Saverys een juridische strijd over uitvecht: 'Hij wil tonen wie de baas is'

Kasteel van Sombeke, de woning van Exmar-voorzitter Nicolas Saverys, grenst aan het Groot Broek, een natuurgebied in het Oost-Vlaamse Waasmunster. ©Wouter Van Vooren

Exmar-topman Nicolas Saverys sleept de Vlaamse Waterweg voor de rechter, omdat het overheidsagentschap zijn jachtrechten in een natuurgebied naast zijn kasteeldomein opgeschort heeft. De Tijd ging op stap in het Groot Broek.

'Daar in de verte zie je het liggen.' Max Verdonck, een woordvoerder van de Vlaamse Waterweg, priemt naar het door bomen afgeschermde Kasteel van Sombeke, de woning van Nicolas Saverys, de voorzitter van de Antwerpse gasrederij Exmar. We staan in het Groot Broek, het aan het kasteeldomein grenzende natuurgebied in het Oost-Vlaamse Waasmunster. Een vlucht eenden scheert over, groepjes wielertoeristen beuken tegen de wind.

Het 73 hectare grote gebied, tot enkele jaren geleden deels in eigendom van Saverys, is de inzet geworden van een rechtszaak die de rederstelg heeft aangespannen tegen de Vlaamse Waterweg. Saverys pikt het niet dat het overheidsagentschap zijn jachtrecht voor het gebied opgeschort heeft en stapte daarom naar de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde, die zich vrijdag over de zaak buigt.

Meneer Saverys wordt geviseerd, vinden we.

Erika Rentmeesters
Advocate Nicolas Saverys

Overstromingen

Even terug naar 2012. De Vlaamse Waterweg en Saverys sluiten een dading af over de onteigening van een 9,19 hectare groot moerasgebied dat de overheid nodig heeft om het Sigmaplan te realiseren. Dat project, bedoeld om de Scheldevallei te beschermen tegen zware overstromingen, omvat verschillende ingrepen in de Durmevallei. Bijna vijf jaar geleden verrees een nieuwe ringdijk met verhard wandel- en fietspad, deels op de gronden van Saverys, die in ruil een jachtrecht van 35 jaar op zijn voormalige gronden uit de brand sleepte.

Dit is het resultaat van groene spelletjes, zelfs bij de overheid.

Nicolas Saverys
Voorzitter Exmar

'De aanleg van de ringdijk was nodig om het natuurgebied te ontpolderen, zoals voorzien in het Sigmaplan. Dit was oorspronkelijk een moerassig gebied, dat we nu teruggeven aan de rivier', vertelt Verdonck op de dijk. Hij wijst naar de werf aan de overzijde, waar twee pompstations geïnstalleerd worden die overtollig regenwater uit de grachten kunnen overpompen naar het ontpolderde gebied. 'Tijdens de werken, die twee jaar duren, is jagen verboden. Meneer Saverys weet dat.'

De rederstelg werd de jongste weken toch jagend gespot in het gebied. Moeilijk is dat niet, want het Groot Broek is een soort vallei, omzoomd door een woonwijk, een steenweg en een drukgebruikt fietspad. 'Dat kan, ja. De laatste keer was in december. Ik volg dat juridisch gedoe niet op', reageert Saverys zelf.

De jachtvergunning staat centraal in het geschil tussen Saverys en de Vlaamse Waterweg. De voorbije jaren waren er nooit problemen met de vergunning, omdat zowel de overheid als Saverys zich flexibel opstelde, zegt zijn advocate Erika Rentmeesters. 'Als er niet gewerkt werd, tijdens het weekend bijvoorbeeld, mocht meneer Saverys toch jagen. Maar sinds 2021 is de verstandhouding verslechterd, na mislukte onderhandelingen over schade door de overheid aan de eigendommen van meneer Saverys.'

We hebben de indruk dat Saverys er een principezaak tegen de overheid van maakt.

Max Verdonck
Woordvoerder Vlaamse Waterweg

Compromissen over jachtdagen zijn tegenwoordig niet meer mogelijk, zegt Rentmeesters. Dat leidde uiteindelijk tot een klacht tegen de Vlaamse Waterweg. 'Meneer Saverys wordt geviseerd, vinden we. Een uitzonderlijke opschorting van de jachtvergunning geldt nu permanent, tot de werken achter de rug zijn. Alleen zegt de Vlaamse Waterweg er niet bij wanneer dat zal zijn. Dat is een vorm van rechtsmisbruik en dat willen we aan de kaak stellen', zegt Rentmeesters.

Saverys zegt de details van de zaak niet te kennen. 'Het is een van de vele rechtszaken die mij veel geld en tijd kosten. Dit is het resultaat van groene spelletjes, zelfs bij de overheid.'

Compromissen

'We hebben de indruk dat Saverys er een principezaak tegen de overheid van maakt, om te tonen wie de baas is. Hij lijkt vooral wild om zich heen te schoppen', zegt Verdonck, die de link legt met de andere rechtszaak waarin Saverys partij is. Samen met de Vlaamse Waterweg werd Saverys begin februari door Vogelbescherming Vlaanderen voor de rechter gedaagd. De natuurorganisatie hekelt de 'illegale' uitbreiding van het jachtrecht voor het hele Groot Broek, in maart 2019.

Beheerder Groot Broek: 'Tegen recreatieve jacht'

De vzw Durme, die inclusief het Groot Broek bijna 600 hectare natuurgebied in Oost-Vlaanderen beheert, wil zich niet mengen in de discussie rond het jachtrecht van Nicolas Saverys. 'Onze vereniging is overal gekant tegen recreatieve jacht, dus ook buiten onze natuurgebieden en -reservaten', zegt voorzitter Hans Masuy.

In Groot Broek heeft zich intussen een waardevolle biotoop ontwikkeld, met onder andere de lepelaar en de porseleinhoen. Natuurliefhebbers uit het hele land zakten in 2021 af naar het gebied om de avondvluchten van de zeldzame velduil te bewonderen. En sinds 2022 vallen er ook hermelijnen te spotten.

Verdonck benadrukt dat die toekenning volledig volgens het boekje verliep. 'Saverys heeft die uitbreiding legaal gevraagd én gekregen. Hij is de enige persoon die er aanspraak kan maken op een jachtvergunning. Je hebt een aaneengesloten gebied van 40 hectare nodig om een vergunning aan te vragen. Bij Saverys is dat het geval, aangezien zijn kasteeldomein aan Groot Broek grenst.'

Toch gaat het om een uitzonderlijke situatie, geeft de woordvoerder toe. Van gelijkaardige voorbeelden, waarbij voormalige grondeigenaars mogen jagen in een natuurgebied, heeft de Vlaamse Waterweg geen weet. Ook het Agentschap Natuur en Bos heeft geen specifieke data over bejaagbare natuurgebieden.

De verwachting is dat de rechter in de loop van volgende maand een vonnis velt in de zaak tussen Saverys en de Vlaamse Waterweg. De overheid toont zich redelijk zegezeker. De mogelijkheid om een vergunning op te schorten staat letterlijk in de dading met de rederstelg, vertelt Verdonck. Hij houdt plots halt op de dijk. 'Hier komt de bres in de dijk.' Op de plek waar nu nog wielertoeristen voorbij zoeven, zal de Durme het natuurgebied binnenstromen. Is jacht dan überhaupt nog mogelijk? 'Saverys kan opnieuw een aanvraag indienen, die dan beoordeeld zal worden. Maar jagen op natte gronden? Dat lijkt me niet echt ideaal.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.