Internationale instellingen haast onklopbaar als werkgever

Europese instellingen staan hoog op het lijstje met favoriete werkgevers ©BELGA

Vraag je 100 Belgen welke werkgevers ze aantrekkelijk vinden, dan blijken 62 van hen graag tot zeer graag voor internationale instellingen te willen werken. Daar kan geen privésector tegenop: de farmasector haalt als meest aantrekkelijke ervan 46 procent.

Al 15 jaar onderzoekt de hr-dienstverlener Randstad in hoeverre het publiek grote werkgevers (minstens 1.000 werknemers) kent en aantrekkelijk acht. Dit jaar werden voor het eerst ook enkele grote internationale instellingen in België in het onderzoek opgenomen, zoals de Europese instellingen en de Navo. Ze blijken zowel de nationale publieke instellingen als de private sectoren moeiteloos te kloppen. En dat geldt voor alle groepen van respondenten, jong of oud, man of vrouw, en van alle kwalificatieniveaus.

Dat de internationale instellingen bekendstaan als ‘goede betalers’ is daar uiteraard niet vreemd aan. Nadat werkzekerheid enkele jaren de belangrijkste factor was voor de Belgen voor een job, zijn de loonvoorwaarden vorig jaar opnieuw het belangrijkst geworden. De financiële gezondheid van het bedrijf of de instelling, vorig jaar nog het tweede criterium voor de Belg, is uit de topvijf gevallen. Blijkbaar is de grootste crisisvrees geweken.

Randstad schrijft de goede voorwaarden die internationale instellingen bieden, toe aan de internationale concurrentie om talent waarin deze instellingen hun mannetje moeten staan. Toch benadrukt de hr-dienstverlener dat deze instellingen ook de perceptie mee hebben voor andere belangrijke criteria, zoals toekomst- en loopbaanmogelijkheden, werkzekerheid, jobinhoud, opleidingen, zorg voor milieu en maatschappij, financiële gezondheid en kwaliteit van het management.

Inzake werksfeer schat het grote publiek de mediasector als het aantrekkelijkst in, en qua balans werk-privé menen de Belgen dat de publieke sector de primus is.

Na de internationale instellingen (62% wil er graag tot zeer graag werken) en de farmasector (46%) scoren dan ook de media (41%) en de publieke sector (41%) goed.

Randstad maakt pas later op de dag bekend welke individuele instellingen en bedrijven de hoogste scores halen.

Voor deze enquête op basis waarvan de Randstad Award wordt toegekend, zijn 15.000 Belgen ondervraagd over 191 bedrijven, 28 nationale overheidsorganisaties en 5 internationale instellingen. Het van oorsprong Belgische initiatief is inmiddels uitgebreid naar 23 landen.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud