Advertentie
Advertentie

Jonge ondernemers maken douchen met infuus mogelijk

De Bedalpatch ©Bedal

De Diepenbeekse startup Bedal haalt met LRM en enkele privé-investeerders voldoende kapitaal op om zijn simpele, maar vernieuwende product te lanceren. Eind dit jaar brengt het bedrijf de Bedalpatch op de markt, een pleister die patiënten met een infuus in staat stelt zelfstandig te douchen.

De kapitaalronde waarbij de Limburgse Investeringsmaatschappij (LRM) en enkele privé-investeerders instappen, zou enkele honderdduizenden euro opleveren. Dat is genoeg om de keuring en de marktlancering van de pleister in de Benelux te financieren. ‘De kapitaalronde stelt ons in staat om de komende drie jaar te overbruggen’, zegt medeoprichter Alexander Van Damme.

Patiënten die nu aan een infuus hangen en willen douchen, moeten eerst een verpleegster bellen die het infuus kan loskoppelen en de prikplaat waterdicht afdekken. Achteraf moet het infuus opnieuw ontsmet en bevestigd worden. De nieuwe pleister die drie jonge Belgische ondernemers ontwikkelden moet patiënten toelaten zelf het infuus waterdicht af te plakken en met hun infuus onder de douche te gaan.

Markt van vele miljoenen

‘Op die manier kunnen verpleegkundigen veel tijd uitsparen, worden patiënten zelfstandiger en vermindert de kans op infectie’, laat Van Damme weten. ‘Van de ziekenhuispatiënten krijgt ongeveer 80 procent een infuus, de potentiële markt is dus enorm. In België bedraagt het aantal lijndagen - dat is wanneer een patiënt aan het infuus hangt - 14,8 miljoen. In Nederland ligt het aantal lijndagen iets boven de 17 miljoen.’

Hoe werkt de douchepleister?

Van die markt wil Bedal enkele procenten innemen met zijn pleister, die voor een prijs van iets onder de 5 euro op de markt zal komen. Het bedrijf mikt vooral op ziekenhuispatiënten die langer dan twee dagen aan het infuus hangen of mensen uit de thuiszorg die moeten wachten tot er iemand langskomt om te kunnen douchen. ‘Vooral voor oncologiepatiënten, mensen aan een antibioticakuur of mensen die levenslang aan een infuus hangen, kan de Bedalpatch het comfort sterk verhogen’, zegt Van Damme.

Van kankerpatiënt tot ondernemer

Het idee voor de douchepleister kwam vijf jaar geleden tot stand toen de 23-jarige David De Munter revalideerde van een kankerbehandeling. Tijdens een skireis leerde de twintiger Falk Beerten kennen, de eigenaar van Sensotec een bedrijf dat software ontwikkelt voor blinden en slechtzienden. Samen ontwikkelden ze het product en trokken ook Beertens schoonbroer Van Damme aan boord.

80 procent
Van de ziekenhuispatiënten krijgt ongeveer 80 procent een infuus.

Het jonge bedrijf haalde eerder al subsidies binnen van het IWT en FlandersCare voor de ontwikkeling van de pleister. Bedal is gevestigd in Bioville, een incubator in Diepenbeek die bedrijven uit de bio-industrie en medische apparatuur helpt groeien. Momenteel loopt in het UZ Leuven een eerste proefproject.

De distributie in de Benelux zal Bedal overlaten aan een gevestigd bedrijf in de sector. De productie vindt plaats in een medische assemblagefabriek in Roemenië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud