Karton tot een derde duurder

Een pakjeslijn bij Bpost in Brussel. ©Photo News

E-commerce dreigt duurder te worden omdat de prijzen van karton en andere verpakkingsmaterialen flink in de lift zitten.

De pandemie en de daaruit voortvloeiende recessie hebben ook de papiermarkt op zijn kop gezet.

De prijzen voor oud papier en karton, dat wordt gemaakt van oud papier, waren de afgelopen jaren historisch laag. Het gevolg van China dat drie jaar geleden besliste enkel nog perfect gesorteerd oud papier in te voeren. Het land wou niet langer de vuilnisbak van de wereld zijn. De grote overschotten waarmee Europa bleef zitten, duwden de prijzen omlaag.

Een trend die afgelopen jaar werd gekeerd. Het aanbod stond onder de druk omdat onder meer in Frankrijk door de coronamaatregelen minder tot geen oud papier werd opgehaald - in ons land gingen de ophalingen wel door, zegt de Belgische federatie van de afval- en recyclagesector Denuo. Bovendien draaiden ook de papierfabrieken door de pandemie op een lager pitje.

Tegelijk was er meer vraag naar karton door de explosie van e-commerce. Boven op het onevenwicht tussen vraag en aanbod - dat de prijs opdreef - kwamen de hogere kostprijzen voor transport (containers), energie en pulp (de basis van papier en karton).

Meerkost doorrekenen

Door de kartonschaarste zat de kostprijs van de verpakking begin dit jaar 15 procent in de lift. Amper vijf maanden later is de meerkost al verdubbeld tot 30 procent, stelt grootverbruiker PostNL in de Nederlandse krant FD.

De Belgische papier- en kartonproducent VPK Packaging - met ruim 60 fabrieken in Europa en China - bevestigt: 'De prijs voor oud papier, onze basisgrondstof, is enorm gestegen. We betalen nu 160 tot 180 euro per ton. Dat is een van de hoogste niveaus die ik ooit heb gezien. We zullen die natuurlijk doorrekenen, maar dat lukt pas met enige vertraging.’

Bpost reageert verbaasd op de prijsstijging die zijn Nederlandse concurrent meldt. Het postbedrijf stelt daarentegen wel prijsstijgingen vast voor alle grondstoffen, gaande van hout en papier over vezels tot staal en plastic. Met langetermijncontracten worden de prijzen zo veel mogelijk stabiel gehouden.

'Specifiek voor karton hebben wij onlangs een nieuw raamcontract afgesloten met een partner die de hele keten beheert, waardoor we kunnen rekenen op een degelijke stabiliteit - zowel voor de prijs als de levertermijnen', zegt woordvoerster Veerle Van Mierlo. 'We stellen een lichte verlenging van levertermijnen vast van heel specifieke producten, maar dat is geen algemeen probleem.'

De klant moet geen extra kosten verwachten.
Kristien Pollers
Woordvoerster van elektroketen Vanden Borre

Ook de Belgische webwinkels liggen (voorlopig) niet wakker van het duurder karton. Elektroketen Vanden Borre ziet de prijzen niet de pan uit rijzen en heeft geen last van tekorten. Ook niet van andere verpakkingsmaterialen zoals plastic, folie en tape, waar prijsstijgingen tot 65 procent worden gemeld. 'De eindklant moet geen extra kosten verwachten', verzekert woordvoerster Kristien Pollers.

'We waren al aan het uitkijken naar andere leveranciers om onze bevoorrading te verzekeren. Nu is er een extra reden: om de prijzen binnen de perken te houden', voegt Pollers toe.

Recyclage

Kleinere webwinkels merken weinig tot niets. Xavier Mares, verantwoordelijk voor onder meer strandslippers.be, mares.be en sticker.be, valt zelfs uit de lucht. 'We merken prijsstijgingen voor vinyl, papier en plexi. Karton is nieuw voor mij.'

Kleinere webwinkels zijn volgens Mares sowieso geen grote kartonverbruikers. 'Wij recycleren dozen. Vaak hergebruiken we de dozen van onze leveranciers. In tegenstelling tot de Zalando's die hun eigen dozen of zelfs nog plastic gebruiken.'

Mares spreekt niet enkel voor zijn eigen webshops, maar ook voor een 600-tal kleinere Belgische webwinkels. Hij is de initiatiefnemer van het label Vlaamse of Belgische webwinkel, die de almacht van Nederlandse en internationale webshops moet helpen te doorbreken.

Hoe dan ook zal de hausse van de kartonprijs nog even aanhouden, zoals ook geldt voor andere grondstoffen zoals hout, aluminium, ijzererts en koper en onderdelen van weefmachines over fietsonderdelen tot chips. De productie en logistiek, die door de pandemie lam zijn geslagen, hebben tijd nodig om de vraag bij te benen. 'Op langere termijn zal de kartonprijs afnemen dankzij het herstel van het aanbod', zegt Maarten Geerts, de woordvoerder van de Belgische afval- en recyclagefederatie Denuo.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud