Advertentie

Kingspan rondt overname Joris Ide af

Joris Ide verkoopt aan Kingspan. ©Emy Elleboog

De overname van het West-Vlaamse staalpanelenbedrijf Joris Ide Groep door de Ierse bouwgroep Kingspan is rond. Dat kondigen het investeringsfonds Ergon en het management rond oprichter Joris Ide aan in een persbericht.

De Ierse bouwgroep Kingspan  is de nieuwe eigenaar van de West-Vlaamse staalpanelenspecialist Joris Ide. De Tijd schreef dit weekend al dat de overname op een zucht na afgerond was. Nu kondigen het investeringsfonds Ergon en oprichter Joris Ide in een persbericht ook effectief de overname aan. 

Een overnameprijs wordt niet gegeven, maar volgens onze informatie loopt die op tot 350 miljoen euro, wat ongeveer tien keer de 'genormaliseerde' operationele bedrijfskasstroom (ebitda) van de West-Vlaamse industriële groep is vorig jaar ( 36 à 37 miljoen euro). 

Ergon

Sinds 2007 was de Joris Ide Groep voor 60 procent in handen van het investeringsfonds Ergon, een fonds in handen van de Frère-holding GBL en ING-dochter Parcom. Het management en oprichter Joris Ide behielden de rest van de aandelen. Ergon begon vorige zomer aan zijn exit te werken. 

Joris Ide zelf toont zich in het persbericht tevreden over de overname. 'Ik ben ervan overtuigd dat Kingspan een goede eigenaar zal zijn gegeven haar complementariteit met de Joris Ide Groep, zijn sterke capaciteiten op het gebied van productinnovatie en de globale ambitie. De herinvestering van een significant deel van mijn inkomsten in aandelen van Kingspan onderstreept mijn geloof in de toekomst van het bedrijf'. Ide wordt met andere worden aandeelhouder van Kingspan.

Derde Vlaamse bedrijf

Joris Ide is een leidinggevende producent van stalen bouwmaterialen gebruikt voor daken en wanden. De groep met hoofdzetel in het West-Vlaamse Zwevezele heeft 17 productiesites doorheen Europa en stelt ongeveer 1.100 mensen te werk. In 2014 behaalde de Joris Ide Groep een omzet van 465 miljoen euro. Kingspan is een bouwmaterialenreus met een omzet van 1,8 miljard euro. De Ierse beursgenoteerde groep heeft al een beperkte aanwezigheid in ons land.

Op korte tijd is de Joris Ide Groep het derde vooraanstaande Vlaamse bedrijf dat van eigenaar verandert. Marc Coucke's Omega Pharma werd opgeslorpt door het Amerikaanse Perrigo en de vinylgroep IVC van Filip Balcaen kwam in handen van de Amerikaanse vloerbekledingsreus Mohawk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud