Advertentie

KORTE METTEN Trage Zwitsers

©AFP

Trage Zwitsers, rappe Duitsers en lompe Britten. Dat is in een notedop het nieuws van vanmorgen.

Zwitsers hebben de reputatie bijzonder precies te werk te gaan, maar ook traag te zijn. Wellicht is eerstgenoemde kwaliteit van de Alpenbewoners slechts mogelijk door die tweede tekortkoming. Maar in business is snel zijn wel een grote troef.

Dat ondervond het Zwitserse concern Sulzer vandaag. Sulzer, een specialist in industriële pompen, maakte vorige week bekend fusiegesprekken te voeren met het Amerikaanse Dresser-Rand. Dat bedrijf maakt compressoren en turbines die frequent gebruikt worden in de olie- en gasindustrie. Met de schaliegasboom in de Verenigde Staten beleeft Dresser-Rand dan ook gouden tijden. Sulzer zag daarom in een krachtenbundeling een middel om ‘incontournable’ te worden in de energiesector.

Maar het heeft niet mogen zijn. De Duitsers waren Sulzer te snel af. Siemens legde een bod van 83 dollar per aandeel op tafel en wist daar terstond de Amerikanen mee te vermurwen. Het Duitse concern slaat zo een grote slag en versterkt zijn positie als toeleveraar aan de energiesector. Maar de démarche van Siemens roept ook vragen op. In juli hield voorzitter Joe Kaeser nog vol niet op nieuwe overnames te broeden, omdat het concern bezig is met een grote herstructurering – die onvermijdelijk banen kost. Dat Siemens nu toch de portefeuille bovenhaalt, is aan Sulzer te danken. Siemens zou al drie jaar een oogje gehad hebben op Dresser-Rand en moest nu wel in actie schieten om dit goudhaantje te vangen. Zij het tegen een stevige prijs.

Hopelijk kunnen de Duitsers beter tellen dan de Britten. Want de kemel die Tesco vanmorgen opbiechtte, zal nog lang… rondhuppelen. Je vraagt je af hoe zoiets mogelijk is. Oordeel zelf. Tesco pakte op 29 augustus uit met een propere winstwaarschuwing. De Britse supermarktketen vernoemde een aantal onzekerheden - de marktomstandigheden en de tragere impact van investeringen – om dan met onaangenaam nieuws voor de dag te komen: de winst zal lager zijn dan tot dusver verwacht. Tesco zei toen onder meer dan de ‘trading profit’ voor het eerste halfjaar van het boekjaar 2014/15 rond de 1,1 miljard pond zou uitkomen. Maar wat blijkt nu? Tesco heeft niet goed geteld en komt tot de vaststelling dat het 250 miljoen pond minder zal zijn. Deloitte mag uitvissen waar het is misgelopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud