Levenslange schorsing voor voormalig FIFA-topman Chuck Blazer

Chuck Blazer ©Photo News

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft voormalig FIFA-official Chuck Blazer onmiddellijk voor het leven geschorst. Hij mag op nationaal en internationaal niveau geen voetbalgerelateerde activiteiten meer uitoefenen.

‘In zijn functies was hij een hoofdrolspeler bij geheime en illegale betalingen en steekpenningen’, zo klinkt het bij de FIFA.  

Midden juni raakte bekend dat de 70-jarige Amerikaan sinds december 2011 18 maanden undercover werkte voor de Amerikaanse inlichtingendienst FBI. Blazer was tot midden 2013 een van de invloedrijkste figuren in de Wereldvoetbalbond. Hij was lid van het Uitvoerend Comité van de FIFA (1997-2013) en was secretaris-generaal van de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben, de CONCACAF (1990-2011).

De FBI kwam Blazer op het spoor door een onderzoek voor een integriteitsrapport dat de CONCACAF had besteld. Daarbij kwam aan het licht dat de Amerikaanse miljonair al 20 jaar belastingen ontdook.  Hij gaf ook toe dat hij en andere leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA smeergeld ontvingen bij de toewijzingen van de WK's van 1998 en 2010, respectievelijk aan Frankrijk en Zuid-Afrika. De FBI gaf de Amerikaan daarop de keuze tussen samenwerken of een gevangenisstraf. In december 2011 begon Blazer als informant. Gewapend met afluisterapparatuur aan een sleutelhanger sprak hij vervolgens met verschillende internationale voetbalbonzen. Hij zou het 18 maanden volhouden.

Blazers schorsing is de zoveelste in een reeks. Afgelopen maandag schorste de ethische commissie van de FIFA Harold Mayne-Nicholls, voorzitter van de inspectiecommissie voor de WK-landen al voor zeven jaar. De week daarvoor werden Enrique Sanz, secretaris-generaal van de CONCACAF en twee Congolese officials geschorst. Eerder werden nog eens elf FIFA-leden op non-actief gezet. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud