Advertentie
Advertentie

LRM boekt recordwinst van 168 miljoen euro

LRM boekt een grote winst dankzij de verkoop van het Limburgse Punch Powertrain. ©Wim Kempenaers

De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM haalde vorig jaar een 'historisch resultaat' dankzij de verkoop van Punch Powertrain aan de Chinese YinYi groep.

De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM heeft het boekjaar 2016 afgesloten met een winst van 168 miljoen euro. Dat meldt het bedrijf maandag. Het eigen vermogen dikte aan tot 390 miljoen euro.

Volgens LRM is het historische resultaat te verklaren door de verkoop van Punch Powertrain, de leverancier van aandrijfsystemen in Sint-Truiden. LRM had 26,5 procent in handen van Punch Powertrain, dat voor 1 miljard euro werd verkocht aan de Chinese YinYi groep.

Advertentie

Dat de verkoop van Punch Powertrain kon gebeuren met de garantie van verankering en verdere groei van tewerkstelling in Limburg, maakt deze deal met voorsprong tot de meest succesvolle in het bestaan van LRM.

Hugo Leroi
Voorzitter Limburgse Investeringsmaatschappij LRM

'Dat dit kon gebeuren met de garantie van verankering en verdere groei van tewerkstelling in Limburg, maakt deze deal met voorsprong tot de meest succesvolle in het bestaan van LRM', zegt voorzitter Hugo Leroi. 'Ook voor Vlaanderen was de verkoop van Punch Powertrain een zeer belangrijke transactie. Dankzij deze deal kon de Vlaamse overheidsschuld met 500 miljoen euro verminderd worden.'

LRM deed vorig jaar nog een aantal andere grote exits. Het verkocht zijn aandelen in VCST, een Truiense producent van tandwielen voor de autosector, en in het technologiebedrijf Connect

Mijnsluitingen

Vijfentwintig jaar na de sluiting van de Limburgse steenkoolmijnen blikt LRM tevreden terug: sinds haar ontstaan heeft de Limburgse Investeringsmaatschappij de kaap van 600 miljoen euro aan investeringen in bedrijven bereikt, kregen de voormalige mijnsites een make-over en kon LRM 347 miljoen euro aan dividenden uitkeren aan haar aandeelhouder, het Vlaams gewest.

LRM heeft naar eigen zeggen 'actief meegeschreven aan de wederopstanding van de Limburgse economie'.

'Onze 120 portefeuillebedrijven zijn goed voor 12.183 jobs', aldus CEO Stijn Bijnens. Door de grote exits zoals Punch Powertrain, VCST en Connect Group, daalt dat aantal in 2017 naar 7.705 jobs.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.