nieuwsanalyse

Mag u het tapijt uitrollen voor Balta?

Balta-dochter Bentley Mills: hofleverancier voor presidentiële lopers. ©AFP

De West-Vlaamse tapijtenmaker Balta aast via een beursgang in Brussel op uw centen. Is het aandeel een goede belegging?

Tot 12 juni kunt u intekenen op de beursgang van Balta. Bij een grote interesse kunnen de begeleidende banken ING, KBC en KBC Securities de operatie vanaf 7 juni vervroegd afsluiten. De eerste notering is gepland op 14 juni. De wereldspeler in ‘zachte vloerbekleding’ komt naar het Brusselse koersenbord tegen een prijs van 13,25 à 16 euro per aandeel.

Dat waardeert de West-Vlaamse groep op 476 tot 545 miljoen euro. Het is van 2006 geleden, toen de Beaulieu-groep Associated Weavers overnam, dat een tapijtenmaker in Brussel noteerde.

Balta geeft 10,9 miljoen nieuwe aandelen uit. Daarnaast verkoopt eigenaar Lone Star, een Amerikaans investeringsfonds, een pakket van ruim 6,2 miljoen stuks. Het aanbod van nieuwe en bestaande aandelen kan nog met 15 procent worden opgetrokken als de vraag groot genoeg is.

De beursgang moet 246 tot 282 miljoen euro opbrengen. Ze is de grootste sinds die van Bpost in 2013. Met het geld wil Balta zijn schulden afbouwen, zodat op de balans weer ruimte komt om overnames te doen.

Om te weten of het bedrijf uw geld waard is, is in de eerste plaats de waardering belangrijk. Analisten vreesden dat Lone Star het bedrijf duur naar de markt zou brengen, maar dat valt mee. De groep wil niet het onderste uit de kan halen, wellicht om het succes van de beursgang niet te hypothekeren. Balta komt tegen 0,7 à 0,8 keer zijn omzet en 4,9 à 5,6 keer zijn operationele bedrijfswinst (ebitda) naar de markt, gemeten met de gerealiseerde cijfers van vorig jaar.

Schulden

Dat lijkt goedkoop, maar die cijfers houden geen rekening met de schulden. Om dat euvel op te lossen kijken analisten vooral naar de ratio EV/ebitda. EV staat voor ‘enterprise value’ of bedrijfswaarde. Het is de som van de beurskapitalisatie en de schulden. De verhouding tussen die bedrijfswaarde en de operationele bedrijfswinst (ebitda) ligt bij Balta op 7,4 bij de laagst verwachte opbrengst van de beursgang en 8,1 bij de hoogste.

In het midden daarvan noteert Balta 19 procent goedkoper dan de gemiddelde ratio van 9,6 voor de hele sector. Door de forse rally van veel tapijtspelers noteert de sector nu wel aan de dure kant, stellen meerdere analisten. Concurrenten van Balta zijn onder meer het Zwitserse Forbo Holding , de Amerikanen Interface en Mohawk , het Franse Tarkett , het Britse Victoria en de Egyptische megaspeler Oriental Weavers Carpet.

1,7%
Met de jongste jaarcijfers zou Balta een dividend rendement van 1,7 procent bruto opleveren.

U mag bij Balta ook een dividend verwachten. De karpettenspecialist zegt expliciet 30 à 40 procent van zijn nettowinst te willen uitkeren. Dat zou met de cijfers van vorig jaar een brutorendement van 1,7 procent hebben opgeleverd (tegen het midden van de prijsvork).

Rode loper voor Trump

Operationeel draait Balta, Europees marktleider in zijn sector, meer dan behoorlijk. De zes fabrieken produceren kamerbrede tapijten, karpetten en tapijttegels, en beschikken over een modern productieapparaat. De focus ligt op automatisering om de dure Belgische loonkosten uit te sparen. Twee fabrieken staan in Turkije, waar vooral tapijten voor de export van de weefmachines rollen.

De voorbije twee jaar wist de onderneming haar winstmarge op te krikken van 12,5 naar 14,6 procent. Bovendien kocht Balta vorig jaar het Amerikaanse Bentley, dat actiever is in het duurdere segment van de markt, waardoor er ruimte is voor een bijkomende margeverbetering. Bentley leverde in januari de rode lopers voor de eedaflegging van Donald Trump, net als voor die van acht Amerikaanse presidenten voor hem.

Balta heeft een uitgebreid verkoopnetwerk, verspreid over 130 landen, en heeft goede langetermijnrelaties met zijn grootste klanten. Dat houdt echter ook gevaren in. De tien grootste afnemers - waaronder IKEA en Carpetright - vertegenwoordigen 41 procent van de omzet, de drie grootste zelfs 24 procent. Als een daarvan zou afhaken, lijkt het alsof een asteroïde een gat in de omzet zou slaan.

Tapijt verliest langzaam terrein tegenover harde vloerbekleding, zoals laminaat.

De tapijtsector is bovendien geen groeimarkt. Tapijt verliest langzaam terrein tegenover harde vloerbekleding, zoals laminaat. Experts gaan uit van een jaarlijkse groei in Europa met minder dan 1 procent. Balta mikt voor dit jaar op een omzetgroei tussen 5 en 10 procent, maar dan via overnames. De onderneming is in gesprek met een vijftal potentiële prooien in de VS en Europa.

Tapijtminnende Britten

De resultaten van Balta zijn ook sterk onderhevig aan de grondstoffenprijzen. Die vertegenwoordigen 44 procent van de omzet. Vooral de prijs van polyamide is recent aan een stevige klim bezig. Balta rekent die prijsschommelingen door, maar met vertraging.

Daarnaast kunnen de wisselkoersen de cijfers wispelturig maken. Balta genereert 22 procent van zijn omzet in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In de divisie ‘Residentieel’, karpetten voor de woningmarkt, is dat zelfs 54 procent. Britten zijn gek op hoogpolig vasttapijt in hun huizen. Ze kopen drie keer meer tapijt dan wij. Het Britse consumentenvertrouwen heeft lang standgehouden na de brexitbeslissing, maar begint nu te tanen.

©Sofie Van Hoof

Tegelijk factureert Balta een kwart van zijn omzet in Amerikaanse dollar. Het bedrijf stelt wel dat het een natuurlijke indekking tegenover de dollar heeft via zijn aanwezigheid in de VS. Munten van groeilanden zijn amper van tel voor het bedrijf. Groeilanden vertegenwoordigen slechts 8 procent van de omzet.

Het management is nog niet zo lang bij Balta actief. CEO Tom Debusschere kreeg in maart vorig jaar de leiding, en was voordien topman bij de pvc-profielenmaker Deceuninck. Hij heeft ervaring als stuurman van een genoteerd bedrijf, en met het produceren en verkopen van consumentenproducten die sterk afhangen van de bouw- en renovatiemarkt.

‘Op waarderingsgronden zouden we niet voluit gaan om in te schrijven’, besluit Geert Smet, analist van het blad De Belegger. ‘Er is de korting van 20 procent tegenover beursgenoteerde sectorgenoten, maar de Amerikaanse bedrijven in die selectie zijn traditioneel een pak duurder. De waardering is vergelijkbaar met die van andere industriële Belgische spelers zoals Sioen of Bekaert.’

Smet wijst ook op het risico van de hoge schuldenlast. Die zakt door de opbrengst van de beursgang van 3,9 naar 2,5 keer de ebitda, maar blijft aan de hoge kant. ‘Omdat men niet het onderste uit de kan wil halen, is er wel enige ruimte voor hogere koersen. Wij raden onze lezers aan slechts voor een beperkt bedrag in te schrijven.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud