Marc Coucke pompt miljoenen in vrijetijdsbedrijven

Marc Coucke in de bowling van Adventure Valley Durbuy. ©BELGA

Marc Coucke heeft sinds begin dit jaar al minstens 116 miljoen euro geïnvesteerd in Belgische en buitenlandse bedrijven. Dat blijkt uit de gegevens van De Tijd.

Er gaat de jongste tijd bijna geen week voorbij of Alychlo, het investeringsvehikel van Coucke, komt in het nieuws. Is het niet via een investering in Italiaanse luxejachten, dan wel via de beursgang van zijn waterzuiveringsbedrijf Ekopak of een investering in het digitale platform Otra.

Woensdag raakte zijn jongste investering bekend. De ondernemer-investeerder tekent in op de kapitaalverhoging van Compagnie des Alpes, de eigenaar van de pretparken Walibi en Bellewaerde en de grootste uitbater van skidomeinen ter wereld. Coucke zal enkele procenten van de Franse groep bezitten.

Na de verkoop van Omega Pharma beloofde Coucke in 50 nieuwe Belgische bedrijven te investeren. Intussen stak hij geld in ruim 30 bedrijven en investeringsfondsen.

Hij richt ook een nieuw bedrijf op, Padelworld. Daarmee plant hij de aanleg van 100 à 200 padelvelden in ons land, zei hij woensdag in ‘VTM Nieuws’.

Het zijn niet de eerste stappen van Coucke in de toerisme- en vrijetijdssector. Sinds 2015 bezit hij 30 procent van de aandelen van het Waalse dierenpark Pairi Daiza - oprichter Eric Domb heeft de rest in handen. In 2017 investeerde hij voor het eerst in de Nederlandse uitbater van indoorskipistes SnowWorld. Hij breidde zijn belang stelselmatig uit en bezit nu 90 procent. Hij bouwt ook een resem activiteiten uit in en rond Durbuy.

Coucke verkocht dit jaar voor 104 miljoen euro participaties, onder andere in de farmagroep Mithra en in de farmaleverancier Fagron.

'50 nieuwe bedrijven'

Na de verkoop van Omega Pharma in 2015 beloofde Coucke de opbrengst te injecteren in de Belgische economie. Hij cashte 600 miljoen euro in cash en ongeveer evenveel in aandelen van overnemer Perrigo. ‘Ik denk dat ik meer kan bijdragen aan België door mijn miljoenen in 50 nieuwe Belgische bedrijven te investeren dan door ze te storten in de bodemloze put die de Belgische staatskas is’, klonk het toen cynisch.

Intussen investeerde hij in meer dan 30 bedrijven en investeringsfondsen. Het overgrote deel daarvan zijn Belgische ondernemingen. De uitzonderingen op de regel zijn het Zwitserse Sophia Genetics, het Britse Animalcare, Compagnie des Alpes en SnowWorld.

De ondernemer deed de voorbije jaren overwegend goede zaken op de beurs. Wie eind december 2016 de vijf favoriete aandelen van Coucke kocht - de zogenaamde Coucke-index -, zou nu een rendement van 87 procent realiseren. Op dat lijstje prijkten Fagron, Lotus Bakeries, Smartphoto, Mithra en de lasagneproducent Ter Beke.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud