Materialise eindigt jaar in het rood

Materialise ontwikkelde vorig jaar een zuurstofmasker als alternatief voor een beademingstoestel. ©Materialise

Ondanks forse kostenbesparingen sluit het 3D-printingbedrijf Materialise het coronajaar met een nettoverlies af. De omzet daalt, ook al laat het vierde kwartaal beterschap zien tegenover het derde.

Voor het eerst in zijn 30-jarig bestaan daalt de omzet van het op Nasdaq genoteerde bedrijf. Hij ligt 15 procent lager dan in 2019. Het is duidelijk dat de pandemie ook het Leuvense technologiebedrijf parten speelt.

Brutowinst is er nog wel, ook al daalde die mee met de omzet. Er rest nog 20 miljoen euro ebitda. Maar als de vaste kosten voort in rekening worden gebracht, gaat het bedrijf in de rode cijfers, hoezeer het ook probeerde in de kosten te snoeien. De nettowinst van 1,6 miljoen euro in 2019 slaat om in een verlies van 7,3 miljoen euro. Eind 2020 stond er nog 111 miljoen euro cash op de balans, 17 miljoen minder dan het jaar ervoor. Dat wijt CEO Peter Leys aan de strategische investering in Ditto, dat platformen levert om online brillen te verkopen.

Opvallend is wel dat Materialise blijft investeren in onderzoek en ontwikkeling. De uitgaven hier stegen van 23,4 miljoen naar 25 miljoen euro (+7%). 'We geloven dat die volgehouden inspanningen ons goed plaatsen om onze business uit te breiden en groeikansen aan te wenden', zei Leys bij de bekendmaking van de cijfers.

+7%
investeringen
Opvallend is dat Materialise in een jaar vol kostenbesparingen toch nog 7 procent extra investeerde in onderzoek en ontwikkeling.

Het vierde kwartaal zag er al iets beter uit. Hoewel de omzet ook toen met meer dan 10 procent achteruitging tegenover 2019, was er een opsteker in de verkoop van licenties voor 3D-software en onderhoudscontracten. Die groeide met 3,4 miljoen euro. Desondanks viel de totale softwaredivisie in het vierde kwartaal terug met 15 procent. De medische divisie, die implantaten en chirurgische hulpmiddelen print, hield de omzet stabiel. De grote klap komt evenwel in de derde divisie Manufacturing, die onder aan de zwaar gehavende auto- en luchtvaartindustrie levert. Daar zakte de omzet met 16 procent tegenover het vierde kwartaal van 2019. Dat er evenwel verbetering in zicht is, blijkt uit de stijging van de cijfers tegenover het derde kwartaal van 2020. Hier groeide de omzet met 11 procent.

Het aandeel Materialise deed de voorbije maanden nogal wat bokkensprongen zonder dat daar groot positief of negatief nieuws aan de basis van lag. De oorzaak is te zoeken in het feit dat het bedrijf is opgenomen in een aantal innovatietrackers, waarmee beleggers zich in één keer in- of uittekenen op tientallen aandelen die allemaal te maken hebben met bijvoorbeeld AI en robotica. Als één aandeel in die tracker, zoals Apple, het plots bijzonder goed of slecht doet, trekt dat alle andere aandelen mee.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud