'Middellandse Zee wordt open riool'

©Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

De mediterrane landen beheren hun plastic afval slecht, waardoor ze de zee steeds meer vervuilen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van WWF.

'De Middellandse zee is aan het verstikken in plastic afval', zegt de organisatie. In haar nieuwe rapport 'Stop de Plastic tsunami: hoe mediterrane landen hun zee kunnen redden'evalueert WWF alle mediterrane landen en hun prestaties in de aanpak van plasticvervuiling van productie tot consumptie.

Uit het rapport blijkt dat elk jaar 0,57 miljoen ton plastic de Middellandse Zee invloeit - dat is het equivalent van 33.800 plastic flessen per minuut. En die plasticvervuiling zal volgens de organisatie blijven groeien, met een verwachte verviervoudiging van de productie van plastic afval in de regio tegen 2050.

Kustactiviteiten zijn verantwoordelijk voor de helft van het plastic dat de zee binnenkomt. Elke dag verzamelt elke kilometer kustlijn meer dan 5 kilogram plastic afval. Het Turkse Cilicië heeft de hoogste kustlijnvervuiling in de Middellandse Zee. Tot de meest vervuilde kustlijnen behoren enkele belangrijke toeristische bestemmingen zoals Barcelona, Tel Aviv, Valencia, de baai van Marseille en de kust van Venetië.

Wat het nog erger maakt, is dat veel landen die al problemen hebben met hun afvalbeheer ook grote hoeveelheden afval importeren, zegt WWF. België is een van de grootste uitvoerders van plastic afval naar Turkije.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud