Multinationals moeten transparanter zijn over belastingen in EU

©REUTERS

Grote ondernemingen met vestigingen in de Europese Unie zullen voortaan per land moeten bekendmaken welke belastingen ze effectief hebben betaald. Daarover werd dinsdagavond een akkoord bereikt tussen onderhandelaars van de lidstaten en het Europese Parlement.

Vanaf 2023 zullen multinationals met een omzet van meer dan 750 miljoen euro per land waar ze gevestigd zijn hun netto-omzet, winst of verlies voor belastingen in een apart rapport moeten meedelen.

Tegelijk worden ze er ook toe verplicht om mee te geven hoeveel belastingen ze werkelijk hebben betaald in iedere afzonderlijke Europese lidstaat. Dat geldt ook voor landen op de zogenaamde zwarte lijst van belastingparadijzen en voor landen die al minstens twee jaar op de 'grijze lijst' staan, zoals Turkije. Voor andere landen moeten grote ondernemingen die gegevens niet apart rapporteren.

Critici zeggen dat de nieuwe regels te fel zijn afgezwakt, maar ze kunnen wel de basis vormen voor toekomstige debatten over eerlijke fiscaliteit.

De grootste voorstanders zien dit 'country-by-country-reporting' als een nieuw wapen tegen zogenaamd 'profit shifting'. Dat is de praktijk waarbij multinationals hun winsten via verschillende dochterondernemingen naar de meest fiscaalvriendelijke landen verschuiven.

Wereldwijd debat

Al stellen critici dan weer dat de nieuwe regels te fel zijn afgezwakt om om dat te kunnen vermijden. Het nieuwe draaiboek voor multinationals, waar al vijf jaar over werd gediscussieerd en onderhandeld, kan hoedanook dienen als basis voor een toekomstig debat over faire fiscaliteit in Europa.

Het Europees Parlement had in 2017 al campagne gevoerd voor openbare rapportage per land. Na jaren van debat hebben de EU-landen het principe echter pas dit voorjaar met de nodige meerderheid aanvaard. In de onderhandelingen met het Europees Parlement werden de laatste details van het plan besproken.

Het Europese akkoord rond de land-per-land-rapportering komt er bijna twee maanden nadat de Amerikaanse president Joe Biden pleitte voor een wereldwijde minimumtaks voor multinationals. Tegelijk wil Washington ook de tarieven optrekken voor Amerikaanse bedrijven met activiteiten buiten de Verenigde Staten. Die ondernemingen moeten vandaag 13 procent belastingen betalen op de winsten uit het buitenland, Biden wil dat tarief optrekken naar 21 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud