Advertentie

Nederland overweegt een jaar bedenktijd bij overnames

Akzo Nobel, één van de Nederlandse kroonjuwelen die in buitenlandse handen dreigen te vallen. ©REUTERS

De Nederlandse regering denkt eraan om bedrijven die het doelwit zijn van een overnamepoging een jaar bedenktijd te gunnen. Dat zou vijandige overnemers moeten afschrikken.

Het idee maakt deel uit van een pakket voorstellen waarmee de Nederlandse minister van Economische zaken Henk Kamp het Nederlandse bedrijfsleven meer bescherming wil bieden tegen buitenlandse overnames. In een interview met De Telegraaf zei Kamp dat elk Nederlands bedrijf dat door een overname wordt bedreigd, de bescherming van de overheid moet kunnen inroepen.

©ANP XTRA

De liberaal kamp liet zich al eerder opmerken met zijn weerstand tegen overnamepogingen vanuit ons land. Zo was hij niet opgezet met de (mislukte) poging van bPost om zijn Nederlandse rivaal PostNL over te nemen.

De voorbije maanden kregen Nederlandse bedrijven heel wat ongevraagde en soms ongewenste aandacht vanuit het buitenland. In een brief aan de Tweede Kamer verwijst Kamp zelf naar het bod van PPG Industries op Akzo Nobel, en het bod van Kraft Heinz op Unilever. Ook het telecomconcern KPN staat op het lijstje van mogelijke overnameprooien. 

Kamp schrijft in de brief ook dat hij met Nederlandse institutionele investeerders het 'gesprek aangaat om te kijken of zij barrières ervaren bij participaties in Nederlandse bedrijven'. Dat kan gelezen worden als een kordate aansporing aan de rijke Nederlandse pensioenfondsen om wat meer in eigen land te investeren, en zo buitenlanders buiten de deur te houden.

Langetermijnbelangen

‘Als een overnamepoging aan de orde is, willen we het bestuur van een bedrijf de kans bieden meer ruimte en tijd te nemen om de kortetermijnbelangen van meer activistische aandeelhouders af te wegen tegen de langetermijnbelangen van het bedrijf. Ook kan er dan beter gekeken worden naar de belangen van de werknemers, de leveranciers en de klanten’, aldus Kamp.

Tijdens het jaar ‘bedenktijd’ zou het ook onmogelijk worden om de bestuurders de laan uit te sturen tijdens de algemene vergadering. Een raider die al een deel van de aandelen in handen heeft gekregen, kan op die manier niet meteen zijn wil doorduwen.

De bewindsman benadrukt in het interview dat de bedenktijd niet zou worden opgelegd, maar dat er alleen een wettelijke mogelijkheid wordt geboden. Dat een bedrijf hulp vraagt aan de overheid, betekent ook niet dat die er komt, aldus Kamp. ‘Ik maak altijd mijn eigen afweging. Daarbij kijk ik naar de langetermijnwaarde van het bedrijf en dat van andere belanghebbenden.’

Het was het Nederlandse bedrijfsleven zelf dat het voorstel van de bedenktijd heeft gelanceerdHet ministerie van Economische Zaken wil het idee nog verder aftoetsen bij experts en betrokkenen. De werkgeversorganisatie VNO-NCW reageerde tevreden, maar dringt aan op snelle actie.

Onzin

Maar de voorstellen van Kamp krijgen ook veel kritiek. Hoogleraar corporate litigation aan de universiteit Groningen, Huub Willems, noemt in gesprek met het Financieel Dagblad de adempauze van een jaar voor bedrijven ’onzin’.

‘De argumentatie is intrinsiek ondeugdelijk’, aldus Willems, die eerder voorzitter was van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. ‘Het gaat om een privaatrechtelijk dispuut. Als je daar niet uitkomt, hoort dat thuis bij degene die in dit soort situaties in de privaatrechtelijke wereld de geschillen beslecht. En dat is de rechter.’

Het is ook maar de vraag of de voorgestelde regeling de Europese toets zal kunnen doorstaan. Den Haag stuurt bij de Europese Commissie al enige tijd aan op een betere afscherming van Europese bedrijven tegen overnemers die van buiten de EU komen. Dat kan één van de gevoelige punten worden in de brexit-onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud