Noodlijdende Brusselse brandblussermaker Sicli valt in Ierse handen
De Ierse specialist in brandpreventie Moyne Roberts biedt via een overname redding voor zijn Belgische sectorgenoot Sicli uit Ukkel.
Moyne Roberts zal minstens 80 van de 300 Sicli-werknemers aan het werk houden na de overname van de brandblusserproducent. Dat is dinsdag aangekondigd op een ondernemingsraad in Ukkel, meldt L'Echo, de zusterkrant van De Tijd. Het jobbehoud kan nog oplopen tot boven 100 door mutaties van personeel naar andere bedrijven binnen de groep boven Sicli.
De overname is cruciaal door de grote financiële nood bij Sicli. Het bedrijf maakt al jaren verlies door wanbeheer en moet ook een boete betalen omdat het de overheid oplichtte. Het vroeg bescherming tegen zijn schuldeisers en een voorlopig bewindvoerder moest op zoek naar een overnemer.
Dat werd dus Moyne Roberts, met hoofdkwartier in het Ierse Cavan, niet ver van de grens met Noord-Ierland. Het bedrijf telt 180 werknemers, verkoopt wereldwijd brandblusmateriaal en treedt op als dienstverlener in onderhoud in Ierland, het VK, Nederland en België.
Sicli kampt al jaren met zware verliezen. Vorig jaar boekte het 9 miljoen euro nettoverlies op 34 miljoen euro omzet en het jaar ervoor ging het bedrijf 23 miljoen in het rood. Eind vorig jaar was het eigen vermogen 9,5 miljoen euro negatief.
Wanbeheer
De financiële neergang is het gevolg van wanbeheer door de voormalige gedelegeerd bestuurder, schrijft het bedrijf in zijn jaarverslagen en bevestigt de bewindvoerder. Daardoor moest Sicli in 2022 uitzonderlijke afschrijvingen doen op IT-infrastructuur en voorraden. Het bedrijf moest ook 'boekhoudkundige correcties doorvoeren' en 'provisies aanleggen om risico's in te dekken die naar boven zijn gekomen'. Al twee jaar wil de revisor geen oordeel vellen over het jaarverslag. Eind vorig jaar ontsloeg Sicli 'na een reeks onregelmatigheden' zijn toenmalige CEO.
Bovendien kreeg Sicli afgelopen zomer de rekening gepresenteerd van de onfrisse praktijken waarmee het zich inliet. Het bedrijf moet van de Belgische Mededingingsautoriteit 2,2 miljoen euro betalen omdat het aan concurrentievervalsing deed. Samen met concurrenten Ansul en Somati Fie vervalste Sicli meer dan zeven jaar overheidsopdrachten voor blusapparaten en brandslanghaspels. De drie bedrijven verdeelden overheidsopdrachten onder elkaar. Ze erkenden intussen hun schuld.
*Rechtzetting: in een eerste versie van dit artikel werd verwezen naar het bedrijf Somati. De juiste en volledige aanduiding van de betrokken vennootschap is Somati Fie. Dit kan leiden tot verwarring met de vennootschap Somati Systems NV, een onafhankelijke partij die geen betrokken partij is.
Meest gelezen
- 1 Vooruit stuurt alarmsignalen over formatie federale regering uit
- 2 Arco belegt bij federale overheid en banken
- 3 Havens Antwerpen-Brugge en Rotterdam gaan samenwerken: 'In Europa elkaar de tent uit concurreren is gewoon niet slim'
- 4 Hendrik Bogaert (ex-CD&V) verkoopt uitzendkantoor en wordt investeerder
- 5 AG Insurance en Belfius verhogen rente op spaarverzekering