Notarissen en accountants lanceren elektronisch aandelenregister

Een aandelenregister is onontbeerlijk voor bijvoorbeeld de bijeenroeping van een aandeelhoudersvergadering. ©Dries Luyten

Notarissen, accountants en belastingconsulenten zullen de gegevens over de aandeelhouders van Belgische bedrijven voortaan elektronisch registreren via een nieuw platform. Daarmee kunnen eindeloze discussies en loodzwaar papierwerk vermeden worden, klinkt het.

Via een aandelen- of effectenregister houden bedrijven bij wie aandeelhouder is, hoeveel aandelen die bezit en sinds wanneer. Zo’n register is cruciaal bij bijvoorbeeld de organisatie van een jaarvergadering of als het bedrijf een kapitaalverhoging wil doorvoeren of zijn statuten wijzigt. Maar vandaag zijn die registers vaak logge boeken die makkelijk kunnen worden gemanipuleerd. Dat kan bij problemen tot ellenlange discussies of rechtszaken leiden.

Net om dat probleem aan te pakken lanceren de Federatie van het Notariaat (Fednot) en het Instituut van Accountants en Belastingconsulenten (IAB) een nieuwe tool waarmee de gegevens over de aandeelhouders elektronisch kunnen worden bijgehouden.

Nieuwe wetgeving

Met de timing van de lancering zit het alvast snor. Op 1 mei gaat namelijk de nieuwe vennootschapswetgeving van kracht, en als gevolg daarvan zullen bedrijven hun statuten moeten aanpassen. Dankzij de nieuwe wetgevingen zullen zowel bv’s als nv’s aandelen met meervoudig stemrecht kunnen uitgeven. Ook dan is een aandelenregister dat onbetwistbaar en up to date is noodzakelijk. 

Vennootschappen, maatschappen, vzw’s, trusts en stichtingen worden ook wettelijk verplicht om de identiteit bekend te maken van de aandeelhouders die rechtstreeks of onrechtstreeks een belang aanhouden van meer dan 25 procent. Bedrijven hebben nog tot eind september te tijd om die informatie te laten registeren in een zogenaamd UBO-register. De nieuwe tool die de notarissen en accounts dinsdag presenteerde biedt ondernemers ook de kans om die informatie automatisch door te spelen aan de overheidsdienst Financiën. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud