analyse

Onder de vernieuwing loert de oude politiek

Audrey Hanard wordt op haar 36ste voorzitster van de raad van bestuur van Bpost. ©A.de Wilde

Met de 35-jarige Audrey Hanard tekenen de Franstalige socialisten voor de grootste verrassing in de federale benoemingscarrousel. Maar wie het laagje van de vernieuwing wegkrast, ziet in de meeste gevallen nog altijd de oude politieke wetmatigheden.

Toen vorig jaar, bijna anderhalf jaar na de verkiezingen, de regering-De Croo aantrad, stond ze niet alleen voor de opdracht de coronacrisis te bezweren, maar ook meer dan 75 topfuncties in te vullen die door de politieke impasse vaak al meer dan een jaar openstonden. Een van de grote vragen was in welke mate die benoemingsronde zou leiden tot politieke vernieuwing.

Meer vrouwen

De oefening is ondertussen over de helft, waardoor zich al enkele contouren aftekenen. De eerste is dat er op de topposities meer vrouwen komen dan vroeger. Dat is het geval bij Bpost, waar op voordracht van de PS de 71-jarige François Cornelis als voorzitter de plaats ruimt voor de 36-jarige Audrey Hanard, die haar strepen als consultant verdiende bij Dalberg Global Advisors. Hetzelfde geldt bij de Nationale Loterij, waar op voordracht van de MR de voormalige bankier Frédéric Van der Schueren de voorzittershamer doorgeeft aan de dertiger Geraldine Demaret. Bij de regentenraad van de Nationale Bank is vorig jaar al, op voordracht van de Vlaamse liberalen, Flanders Investment & Trade-CEO Claire Tillekaerts (64) voorzitter geworden.

Meer jongeren

Een tweede nieuwigheid is de verjonging. Opnieuw zijn Bpost en de loterij het duidelijkste voorbeeld. En bij de NMBS geeft de veelbesproken 76-jarige Jean-Claude Fontinoy als voorzitter de fakkel door aan de Brusselaar Thibaut Georgin (53), een consultant die voor Ecolo al andere bestuursmandaten had. Al is Georgin verre van de jongste voorzitter van de raad van bestuur die de NMBS ooit heeft gekend. Die eer is weggelegd voor Didier Reynders (MR), die het in 1986 op zijn 28ste al was.

De essentie

  • In de benoemingen door de federale meerderheidspartijen krijgen vrouwen en jongeren vaker kansen.
  • Een nieuwigheid is dat ex-ministers geen topjobs in overheidsbedrijven meer krijgen.
  • Wat blijft, is de vertrouwensband met de partijhoofdkwartieren.

Geen ex-ministers

De derde vernieuwing is dat de federale regeringspartijen hebben afgesproken dat in deze benoemingsronde bij de overheidsbedrijven geen voormalige ministers in raden van bestuur worden geloodst. Het betekent dat wat voor Stefaan De Clerck (CD&V) en Karel De Gucht (Open VLD) destijds kon - bestuurder bij Proximus worden, waar hun mandaat nog altijd loopt - niet meer kan voor Philippe De Backer (Open VLD).

Wat blijft, is dat een vertrouwensband met het hoofdkwartier van een regeringspartij belangrijk is.

Maar ex-partijvoorzitters vallen niet onder de afspraak. Groen loodste Wouter Van Besien naar de raad van bestuur van de NMBS. En buiten de overheidsbedrijven krijgen ex-ministers wel promotie. Kris Peeters (CD&V) is naar de Europese Investeringsbank, Steven Vanackere (CD&V) wordt vicegouverneur van de Nationale Bank en Joke Schauvliege (CD&V) is voorgedragen als rechter bij het Grondwettelijk Hof.

Allochtone achtergrond

Tot slot vallen enkele bestuurders met allochtone achtergrond op. Ze blijven de uitzondering, al leek die uitzondering vroeger nog groter. De jonge veertiger Ibrahim Ouassari, de oprichter van het sociale techproject Molengeek, komt in de raad van bestuur van Proximus. En voor Ecolo gaat de Brusselaar Mohssin El Ghabri naar de raad van bestuur van Bpost.

Partijhoofdkwartieren

Alleen toont die laatste opnieuw hoe de oude politiek niet is verdwenen: El Ghabri is politiek directeur van Ecolo. Ook elders blijft de link met de partijhoofdkwartieren zichtbaar. Jan Cornillie, met jarenlange ervaring als kabinetschef van socialistische ministers en politiek directeur van de partij, is de nieuwe voorzitter van Infrabel en vervangt de N-VA’er Herman De Bode, zelf ook voormalig kabinetschef.

Daarmee tekent zich voorzichtig een nieuwe trend af: meer kansen dan vroeger voor vrouwen in topbenoemingen, voor iets jongere mensen en voor mensen met allochtone roots.

Een goede trend die aanhoudt, is dat ook mensen van buiten kabinetten kans maken op de voorzittersmandaten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Bpost en de NMBS. Maar helemaal nieuw is dat niet. Ook de vorige voorzitter van de Nationale Loterij was op voordracht van de MR al een Belfius-bankier: Frédéric Van der Schueren. In volle schandaalsfeer rond Publifin vond de partij het toen niet opportuun om de job aan iemand te geven die te dicht bij de partij stond.

Wat blijft, is dat een vertrouwensband met het hoofdkwartier van een regeringspartij belangrijk is en zelfs persoonlijk mag zijn en dat een voormalige politieke topfunctie nog altijd een goed toegangsticket is naar een nieuwe.

Het valt nu te bezien of de nieuwe trends doorzetten bij de topfuncties die nog volgen: het voorzitterschap van de raad van bestuur van Proximus en Brussels Airport. Daar vertrekken Stefaan De Clerck, die 70 wordt, en Marc Descheemaeker, die in navolging van de N-VA uit de federale machtsposities verdwijnt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud