Ondernemerscoach eist 400.000 euro wegens kritisch artikel

©Kristof Vadino

Carl Van de Velde, Vlaanderens succesvolste motivatiecoach, eist 400.000 euro schadevergoeding wegens een kritisch artikel over zijn seminaries.

Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De auteurs zijn lid van Skepp, de studiekring die pseudowetenschappers probeert te ontmaskeren, en schreven vorig jaar een kritisch artikel over zijn bedrijf. Dat artikel volgde op een weekendartikel in De Tijd, waarin de methode van Van de Velde tegen het licht gehouden werd.

Carl Van de Velde is als managementcoach een fenomeen in de kmo-wereld en organiseert seminaries voor zelfstandigen en ondernemers. Hij zet zich in de markt als ‘expert in het begeleiden van ondernemers naar een persoonlijke of zakelijke doorbraak’.

Al meer dan 200.000 gasten hebben zijn seminaries bezocht. Van de Velde is een selfmade man, die op zijn 17de van school stapte en zichzelf de job van verkoper aanleerde. Hoe hij dat deed, vertelt hij in het boek ‘Tien stappen naar succes en geluk!’ uit 2002.

Maar zijn aanpak wordt nu op de korrel genomen door Skepp vzw. 'Uit ons onderzoek is gebleken dat er ernstige vraagtekens kunnen worden geplaatst bij een deel van de inhoud van zijn seminaries. Bijvoorbeeld over hersenwerking', zegt Patrick Vermeren, auteur van verschillende boeken over human resources. Coauteur Bart Van de Ven is gastprofessor arbeidspsychologie aan de Gentse universiteit.

Van de Velde sleept in een reactie de twee voor de rechter en eist een schadevergoeding van 400.000 euro wegens 'karaktermoord'. Het artikel zou zijn inkomsten negatief beïnvloeden. 'We worden voortdurend aangesproken door klanten en collega’s', zegt hij. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud