Onderzoeksrechter stelt ook FNG in verdenking

Er zijn aanwijzingen dat beleggers al sinds 2018 zijn misleid met constructies om de omzet van FNG kunstmatig en bedrieglijk op te kloppen en de aandelenkoers te manipuleren. ©euronext

De onderzoeksrechter die het strafdossier-FNG uitspit, heeft nu ook FNG als vennootschap in verdenking gesteld voor alle tenlasteleggingen in het onderzoek. Dat vernam De Tijd en bevestigt het parket. De demarche doorkruist het pas aangekondigde toekomstplan voor FNG.

Op 16 juni houdt FNG een algemene aandeelhoudersvergadering om de zwaar afgeslankte modegroep een doorstart te laten maken. Bijna een jaar nadat de belangrijkste activiteiten van het modebedrijf FNG Group failliet zijn gegaan - zoals de winkelketen Brantano -, heeft de overblijvende vennootschap FNG nv een overlevingsplan uitgedokterd.

De essentie

  • Het afgeslankte FNG wil een doorstart maken door de macht in te perken van de stichters die al in verdenking waren gesteld in het strafdossier.
  • FNG ziet zich als vennootschap eerder als slachtoffer dan als mededader van de vermeende misdrijven bij de modegroep.
  • Maar de onderzoeksrechter heeft FNG als vennootschap ook in verdenking gesteld, wat de doorstartplannen kan doorkruisen.

Het is onder andere de bedoeling om op de aandeelhoudersvergadering de invloed in te perken van de drie stichters van FNG, die al langer in verdenking zijn gesteld door de Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl en een correctionele veroordeling riskeren. De vennootschap FNG profileert zich als een slachtoffer in de zaak en niet als een mededader van de vermeende malversaties. FNG wil na de herschikking doorgaan met Ellos, de Zweedse modewebwinkel en de enige overblijvende activiteit van FNG.  

Maar Byl doorkruist die plannen door FNG als vennootschap ook in verdenking te stellen voor alle tenlasteleggingen die al zijn opgedoken in het strafdossier. Dat vernam De Tijd en bevestigt Antwerps parketwoordvoerder Kristof Aerts. ‘In het gerechtelijk onderzoek zijn aanwijzingen naar boven gekomen die mogelijk wijzen op de betrokkenheid van de vennootschap zelf.’

Hoewel de inverdenkingstelling nu pas bekend raakt, is ze volgens welingelichte bronnen vorige week al gebeurd door de onderzoeksrechter, in elk geval voordat vrijdag de oproeping is verschenen voor de algemene aandeelhoudersvergadering van 16 juni.

Toekomst

Dat volgens Byl aanwijzingen van misdrijven tegen FNG als vennootschap bestaan, kan het aangekondigde toekomstplan in de war sturen. Want de vennootschap riskeert zelf vervolgd en veroordeeld te worden voor alle malversaties die al zijn opgedoken in strafdossier, zoals marktmanipulatie, valsheden in de jaarrekening, misbruik van vennootschapsgoederen en het verhinderen van het onderzoek van de beurswaakhond FSMA naar FNG.

Voor marktmanipulatie kan de boete oplopen tot het drievoud van het vermogensvoordeel.

Voor marktmanipulatie kan de boete oplopen tot het drievoud van het vermogensvoordeel. Er zijn aanwijzingen dat de beleggers al sinds 2018 zijn misleid met constructies om de omzet kunstmatig en bedrieglijk op te kloppen en de aandelenkoers te manipuleren.

Het gerechtelijk onderzoek begon vorige zomer nadat de FSMA op 8 juli zijn dossier over FNG had bezorgd aan het Antwerpse parket. Het onderzoek werd intussen uitgebreid naar mogelijke feiten van witwassen. De speurders gaan ook na hoe 110 miljoen euro zou zijn weggesluisd bij de failliete modegroep. Het oprichterstrio Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke werd al snel in verdenking gesteld, maar de voorbije weken zijn nog meer partijen in verdenking gesteld.

De Tijd maakte vorige week al bekend dat het prestigieuze advocatenkantoor NautaDutilh eveneens in verdenking is gesteld door de onderzoeksrechter. Eind vorig jaar was al een huiszoeking uitgevoerd bij NautaDutilh en was een advocate van het kantoor in verdenking gesteld. Maar de speurders deden verder onderzoek naar de verdachte geldstromen in het FNG-dossier. Dat bracht aan het licht dat verdachte transacties zouden zijn gebeurd via de derdenrekening van NautaDutilh, dat als juridisch adviseur heel nauw betrokken was bij de fabuleuze groei van FNG. Daarom werd ook het advocatenkantoor in verdenking gesteld voor witwassen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud