Europa mikt op groen licht eerste vaccin eind dit jaar

©REUTERS

De farmabedrijven Pfizer en BioNTech dienden maandag een aanvraag tot goedkeuring in bij het Europese geneesmiddelenagentschap EMA. Het EMA zegt ten laatste op 29 december een uitspraak te doen over het Pfizer-vaccin.

Welke vaccins voor België?

België heeft zicht op ruim 20 miljoen covidvaccins. Wat weten we al over die vaccins en vooral: wanneer mogen we ze verwachten?

Eerder deden Pfizer en BioNTech al een aanvraag bij de Amerikaanse en Britse gezondheidsautoriteiten. Volgens communicatie van het EMA komt er ten laatste op 29 december een uitspraak over het vaccin.

Eerder zei Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen dat - 'als alles goed gaat' - de eerste Europese burgers nog dit jaar gevaccineerd worden. 'Dat zou een enorme stap zijn in de terugkeer naar het normale leven. Er is licht aan het einde van de tunnel.'

Bronnen bij de Commissie zeggen dat von der Leyen uitgaat van een bestcasescenario. Vaccinatie voor het einde van 2020 lijkt geen zekerheid. Bovendien diende Pfizer bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA een noodaanvraag in. Die optie is er niet bij het EMA, dat voor een 'voorwaardelijke marktautorisatie gaat'.

Het Pfizer/BioNTech-vaccin biedt een effectiviteit van 95 procent tegen het coronavirus. Bij 65-plussers zou dat 94 procent zijn. In testfase 3 met 44.000 proefpersonen liepen 170 mensen Covid-19 op. Van die 170 werden 162 mensen met een placebo ingeënt, de overige acht kregen het vaccin.

Verdeling

Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna deed maandag ook al een aanvraag tot goedkeuring bij de Europese en Amerikaanse autoriteiten. Het nieuws stuwde het aandeel van Moderna ruim 20 procent hoger. Volgens Financial Times spreekt het EMA zich op 12 januari uit over het Moderna-vaccin.

95%
effectiviteit
Het vaccin van Pfizer/BioNTech biedt een bescherming van 95 procent tegen het coronavirus.

Net als bij Moderna is de grote moeilijkheid voor het vaccin van Pfizer-BioNTech de verdeling. Door de onderliggende mRNA-technologie moeten de vaccins heel koud bewaard worden en zijn ze gevoelig voor verplaatsing.

De Europese Commissie sloot vorige week een contract met Moderna voor 160 miljoen dosissen, nadat ze eerder al deals beklonken had met vijf andere producenten. Zo reserveerde de Commissie al tot 400 miljoen doses bij zowel het Brits-Zweedse AstraZeneca als bij Johnson & Johnson, 300 miljoen doses bij het Frans-Britse duo Sanofi-GSK, 300 miljoen bij het Amerikaans-Duitse Pfizer-BioNTech en 405 miljoen dosissen bij het Duitse CureVac.

Groepsaankoop

België tekende al in op 7,7 miljoen doses bij AstraZeneca, 5,16 miljoen bij ,Johnson & Johnson, 7 miljoen dosissen bij Sanofi-GSK en 2,9 miljoen dosissen bij CureVac. De regering beslist deze week of ons land intekent op de Europese 'groepsaankoop' van het Moderna-vaccin.

Volgens de Waalse minister van Volksgezondheid Christie Morreale (PS) worden de eerste vaccins in ons land ten vroegste halfweg januari verwacht. De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid spreekt zich woensdag uit over de te volgen strategie.

In Nederland mikken ze intussen op de eerste week van januari om meteen te kunnen vaccineren. De logistieke operatie is daar in ieder geval op gericht. 'Het vaccin is nu binnen handbereik en daarmee staan we aan de vooravond van een nieuwe fase in deze crisis', aldus bevoegd minister Hugo de Jonge. 'Maar hier geldt ook een waarschuwing: dit is echt het meest gunstige scenario.'

De Nederlandse regering besliste eerder al dat bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen, als eerste aan de beurt komen. Het gaat om ruim 150.000 mensen. Maar of het eerste vaccin dat beschikbaar komt, echt geschikt is voor deze doelgroepen, moet nog blijken uit de beoordeling van EMA, stelt De Jonge nog. 'Mocht dit niet het geval zijn, dan komen andere groepen in beeld.'

De race naar het vaccin

De zoektocht naar een coronavaccin moet tien keer sneller dan normaal verlopen. Welke van de 205 vaccins die nu in ontwikkeling zijn, zullen het halen? De Tijd volgt de wedloop op de voet in dit interactieve overzicht.

De regering besliste al de vaccins gratis te maken voor alle Belgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud