Advertentie
Advertentie

Rechter dwingt banken om Nederlandse scheepsbouwer Royal IHC te redden

De werf van IHC in Krimpen aan den IJssel. ©Hollandse Hoogte / Guus Pauka

Een Nederlandse rechtbank dwingt banken om in te stemmen met het saneringsplan van Royal IHC.

De Nederlandse scheepsbouwer Royal IHC zit al even in zwaar weer. De Nederlandse overheid en een industrieconsortium waar ook de Belgische holding Ackermans & van Haren deel van uitmaakt, redden het bedrijf begin 2020 al een keer.

Toch bleven de grote orders in 2020 en 2021 nog altijd uit. De verliezen stapelden zich op tot 360 miljoen euro. Om de moeilijke financiële situatie te verbeteren, stelde de scheepsbouwer afgelopen najaar een saneringsplan voor. Royal IHC ontsloeg 250 mensen, sloot een scheepswerf en wou ook zijn succesvolle dochter IQIP verkopen.

Advertentie

Drie banken gingen niet akkoord met de verkoop van IQIP. Volgens hen was Royal IHC niet levensvatbaar zonder het 'kroonjuweel' IQIP. Omdat alle banken akkoord moesten gaan om het plan uit te voeren, begon Royal IHC een WHOA-procedure.

In een WHOA-procedure kan een Nederlandse rechter een dwangakkoord opleggen als bepaalde partijen niet akkoord gaan met een schuldsanering. Levensvatbare ondernemingen kunnen zo niet failliet gaan. Bij een negatieve uitspraak is een faillissement haast onvermijdelijk.

De rechter oordeelde dat de banken van Royal IHC akkoord moeten gaan met het saneringsplan. Nu kan de verkoop van IQIP afgerond worden. De koper, het investeringsbedrijf HAL dat ook bij de reddingsoperatie van 2020 betrokken was, telt 300 miljoen euro neer voor de dochteronderneming.

Met de opbrengsten van de verkoop kan de Nederlandse scheepsbouwer zijn bankschulden aflossen. Een woordvoerder van Royal IHC liet al weten dat het baggerconcern Boskalis twee schepen wil laten bouwen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.