Recordaantal openstaande vacatures

In de non-profitsector staan duizenden vacatures open. ©Emy Elleboog

Er staan ruim 149.000 vacatures open bij Belgische ondernemingen. Voor sommige functies bij West-Vlaamse bedrijven dagen er geen kandidaten meer op.

Het statistiekbureau Statbel telde in het derde kwartaal 149.180 vacatures bij Belgische ondernemingen. Dat zijn er 4 procent meer dan in het tweede kwartaal en 4,6 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal vacatures stijgt sinds eind 2015 onafgebroken. Over die periode kwamen er ongeveer 70.000 bij.

5
sectoren
Vijf sectoren zijn goed voor bijna 80 procent van alle vacatures.

Het gaat om betaalde arbeidsplaatsen die onbezet of nieuw zijn en waarvoor de werkgever actief stappen onderneemt om een geschikte kandidaat te vinden buiten het bedrijf. Vijf sectoren zijn goed voor bijna 80 procent van alle vacatures: non-profit (32.600), wetenschappen en administratieve diensten (24.850), handel (24.040), industrie (18.820) en bouw (16.530). Opmerkelijk: in de ICT-sector lijkt de arbeidskrapte wat af te nemen.

De vacaturegraad - het aantal vacatures tegenover het totale aantal arbeidsplaatsen - steeg in het derde kwartaal van 3,53 procent naar 3,65 procent. 

Gezocht: verpleegkundigen

Een regionale opsplitsing leert dat vooral Vlaamse bedrijven het moeilijk hebben om personeel te vinden.

Ruim 72 procent van de West-Vlaamse ondernemingen met meer dan vijf werknemers denkt zelfs dat de krapte zorgt voor een rem op de economische groei, blijkt uit cijfers van de VDAB en een bevraging van de ondernemersorganisatie Unizo. In 2014 waren er per vacature nog acht niet-werkende werkzoekenden in West-Vlaanderen, nu is dat gedaald tot 3,25.

In de regio Roeselare-Tielt, die bekend staat om zijn erg lage werkloosheid, zijn er nog amper chauffeurs of verpleegkundigen te vinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud