Regeling rond jaarvergaderingen in de maak

Bedrijven roepen hun aandeelhouders jaarlijks bijeen, voornamelijk in april en mei. Dit jaar komt de coronacrisis roet in het eten gooien. ©Dries Luyten

Aandeelhouders fysiek samenbrengen voor een vergadering is in deze coronacrisis onmogelijk. De federale regering werkt daarom aan soepelere regels voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen.

Veel bedrijven bekijken de jongste dagen en weken met hun advocaten welke alternatieven juridisch mogelijk zijn voor hun klassieke aandeelhoudersvergadering. Vele vinden volgens de statuten van de betrokken ondernemingen doorgaans in april en mei plaats. Door de coronacrisis is dat voor veel bedrijven wellicht onhaalbaar.

Slechts een kleine minderheid van de vennootschappen beschikt over de statutaire mogelijkheid om van een afstand deel te nemen en vooraf te stemmen. De federale regering werkt met het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) aan een Koninklijk Besluit om die regels te versoepelen, zeggen meerdere bronnen.

De tekst - waarvan de details nog uitgewerkt worden - zal allicht bepalen dat aandeelhoudersvergaderingen uitgesteld kunnen worden, op papier (via volmachten) of elektronisch kunnen doorgaan, ook al is dat in de statuten van de betrokken vennootschappen niet voorzien.

Bel20

Eind vorige week bleek dat de bedrijven uit de Bel20-index ondanks de coronacrisis niet van plan zijn de aandeelhoudersvergaderingen uit stellen.

AB InBev, GBL, KBC en Ageas hielden toen alle opties open. Cofinimmo, ING, Telenet en Galapagos waren niet van plan de datum van hun jaarlijkse vergadering te wijzigen. Wel zouden de bedrijven bekijken hoe ze de fysieke aanwezigheid op die bijeenkomsten zoveel mogelijk konden beperken, onder meer via (elektronische) volmachten.

Tien van de twintig leden van de Bel20 houden hun jaarvergadering in april, acht in mei en twee (Colruyt en Aedifica) later dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud