Regering versoepelt regels voor jaarvergaderingen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V). ©Photo News

Bedrijven en verenigingen krijgen de kans hun algemene vergadering tot tien weken uit te stellen of volledig digitaal te laten plaatsvinden, ook als hun statuten dat niet toelaten.

Minister van Justitie Geens (CD&V) kondigde de versoepeling van de voorwaarden voor de organisatie van algemene aandeelhoudersvergaderingen zondag aan in zijn eerste pakket volmachtbesluiten. De afgelopen dagen zat Justitie met het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) om de tafel om een oplossing uit te werken voor bedrijven en verenigingen waarvan de algemene vergadering in het honderd dreigde te lopen als gevolg van de coronacrisis.

Veel algemene vergaderingen vinden plaats in april en mei. Door de pandemie moeten die bijeenkomsten virtueel plaatsvinden en moeten deelnemers vanop afstand stemmen. Het probleem is dat de meeste ondernemingen of verenigingen dat niet hebben voorzien in hun statuten. 

Vergaderingen van mede-eigenaars (bijvoorbeeld in appartementen) die voor 19 april gepland waren, kunnen met vijf maanden worden uitgesteld.

De regering biedt twee mogelijkheden. Algemene vergaderingen die voor 19 april werden of moeten worden samengeroepen, kunnen volledige elektronisch of schriftelijk plaatsvinden op de datum die was voorzien. Een andere optie is dat de vergadering wordt uitgesteld. Bedrijven en verenigingen krijgen tot tien weken uitstel na de uiterste datum waarop hun vergadering had moeten plaatsvinden. Meestal ligt die deadline op 30 juni. Vennootschappen en verenigingen die al een uitnodiging hadden uitgestuurd, krijgen de kans die bijeenkomst uit te stellen.

Notaris

De vergaderingen van mede-eigenaars (bijvoorbeeld in appartementen) die voor 19 april gepland waren, kunnen met vijf maanden worden uitgesteld. Door de ingreep van de regering krijgen alle bedrijven en verenigingen de kans een rechtsgeldige algemene vergadering op afstand te organiseren. De stemming kan gebeuren via vooraf opgestuurde formulieren of via volmachten. Aandeelhouders zullen vragen kunnen stellen door die vooraf naar hun onderneming te sturen, of via een webcast. Die oplossingen bestonden voordien ook al, maar de regering maakt ze nu ook mogelijk voor wie daar nog geen rekening mee hield in zijn statuten.

Voor sommige agendapunten op een algemene vergadering - denk aan de bepalingen over het toegestaan kapitaal - is de aanwezigheid van een notaris vereist. In zulke gevallen volstaat het dat die notaris fysiek vergadert met een bestuurder van de onderneming of de organisatie, of met iemand die door het bestuur is aangeduid. De rest van het bestuur kan dan elektronisch verzamelen. 

De volmachtbesluiten stellen voorts dat  Als de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad worden verlengd, kan met die datum worden geschoven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud