Rendement van KMO's een derde lager

©Photo News

De doorsnee Belgische KMO is de laatste tien jaar ter plaatse blijven trappelen. Het rendement van de familiale ondernemingen is door de crisis met meer dan 30 procent gedaald. Dat blijkt uit een studie van adviesbureau Deloitte.

Verschillende parameters tonen aan dat de Belgische kleine en middelgrote ondernemingen minder renderen dan tien jaar geleden. In 2004 vertegenwoordigde de bedrijfswinst (EBIT) nog bijna 10 procent van het eigen vermogen, vorig jaar bedroeg het rendement op eigen vermogen nog 6,4 procent. Ook de operationele cashflow (EBITDA) ten opzichte van de omzet en het kapitaalrendement van de doorsnee KMO bevinden zich op het laagste peil in tien jaar.

‘De crisis heeft 30 procent gekost van het rendement van de Belgische familiale bedrijven’, zegt Nikolaas Tahon, managing partner bij Deloitte. Als oorzaak ziet hij ook de druk op de marges en de hogere loonlast. ‘Het zijn trouwens niet alleen de zwakkere ondernemingen die worstelen met een dalend rendement. Ook de sterke bedrijven hebben moeten vechten om de rentabiliteit op niveau te houden.’

Deloitte berekende dat de loonlasten voor zowel de grotere als kleine KMO’s met vijf procent steeg in de afgelopen tien jaar. In 2004 vertegenwoordigde de totale loonkost nog 68 procent van de toegevoegde waarde, ondertussen is dat bijna 74 procent. ‘Steeds meer bedrijven naderen de bovengrens waar de volledige toegevoegde waarde wordt opgeslorpt door de loonlasten’, zegt Tahon daarover.

Voor het onderzoek screende Deloitte, marktleider in financieel advies voor KMO’s, de resultaten van 560 familiale Belgische ondernemingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud