Saoedisch staatsoliebedrijf straks 1.500 miljard euro waard

Een olietank van Saudi Aramco in Abqaiq. ©REUTERS

Het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco heeft zondag laten weten dat het voor 1,5 procent naar de beurs gaat, tegen een emissiekoers van ruim 7 euro per aandeel. De totale waarde van de oliegigant komt op 1.500 miljard euro.

Volgens een update van de prospectus gaat Saudi Aramco zijn aandelen waarderen op 7,23 tot 7,72 euro per stuk (30 tot 32 riyal). De totale waarde van de oliegigant komt daarmee op 1.500 miljard euro. Het concern brengt een belang van 1,5 procent naar de beurs in de Saodische hoofdstad Riyad. Het gaat om 's werelds grootste beursgang ooit. Ter vergelijking: Apple en Microsoft worden rond de 1.000 miljard dollar gewaardeerd.

Belangstellenden kunnen zich vanaf zondag inschrijven voor het kopen van aandelen Saudi Aramco. Die inschrijving loopt tot en met 4 december. Een dag later wordt de definitieve prijs voor een aandeel bekendgemaakt. De inkomsten van de beursgang komen ten goede aan een nieuw investeringsfonds.

Een olietank van Saudi Aramco in Abqaiq. ©REUTERS

Daarmee wil kroonprins Mohammed bin Salman het land in 2030 minder afhankelijk maken van olie-export. Toen Saudi Aramco eerder dit jaar bedrijfsobligaties uitschreef, bleek dat Saoedi-Arabië voor 67 procent van de inkomsten afhankelijk is van olieproductie. Dagelijks produceert Saudi Aramco het equivalent van 10 procent van de wereldwijde behoefte aan olie.

Saudi Aramco is de grootste olieproducent ter wereld en staat ook bekend als het winstgevendste bedrijf ter wereld. Vorig jaar maakte het bijna 100 miljard euro winst, bijna dubbel zoveel als Apple (54 miljard euro).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud