Spadel doet grootste overname in geschiedenis

Marc du Bois, CEO en hoofdaandeelhouder van Spadel ©Kristof Vadino

Spadel - gekend van Spa en Bru - koopt zijn Bulgaarse evenknie voor 120 miljoen euro. De omzet stijgt in één ruk met 20 procent.

Spadel koopt een meerderheidsbelang (93,3%) in Devin, marktleider voor flessenwater in Bulgarije. Het private-equityfonds Advent International is de verkoper. Met de overname doet Spadel meteen een sprong van zo'n 20 procent in omzet en bedrijfskasstroom (zie onderaan). 

De overname waardeert het Bulgaarse bedrijf op 120 miljoen euro. De Bulgaarse mededingingsautoriteiten moeten nog hun fiat geven. Terwijl veel bedrijven zich voor zo'n avontuur diep in de schulden moeten steken, is dat voor Spadel niet het geval. De groep is al jaren schuldenvrij en heeft zelfs netto bijna 100 miljoen euro cash

78
Bulgaren drinken gemiddeld 78 liter gebotteld water per jaar. En dat is stijgende. Belgen zitten aan 130 liter per jaar.

Spadel is al actief in de Benelux, Frankrijk en het VK. Daar komt nu met Bulgarije een nieuw 'thuisland' bij. 'Het is een land met een cultuur van gebotteld water. De gemiddelde consumptie ligt er op 78 liter per peroon per jaar. Dat is nog aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld in België (130 liter) of Duitsland (170 liter) maar het verbruik is stijgende', zegt Didier De Sorgher, financieel directeur van Spadel. 'En in die markt kopen we de abolsute marktleider. Devin heeft er een marktaandeel van 40 procent.' 

Forse overnameprijs

Die groeivooruitzichten zijn meteen ook de reden waarom Spadel een forse prijs betaalt. De overnameprijs waardeert Devin op zowat 11 keer de bedrijfskasstroom terwijl beleggers Spadel op slechts 8 keer de ebitda waarderen. 'We denken dat we een correcte prijs betalen gezien het groeipotentieel', klinkt het. 

Spadel deed in het verleden al overnames in Frankrijk en het VK en eigende zich zo de merken Wattwiller, Carola en Brecon Carreg toe, maar die transacties waren van een kleinere omvang. In België is het bedrijf bekend van Spa en Bru. 

KENRCIJFERS

Devin:

  • omzet: 46 miljoen euro
  • ebitda: 10,7 miljoen euro
  • personeel: 478
  • volume: 237 miljoen liter
  • ondernemingswaarde: 120 miljoen euro

Spadel:

  • Omzet; 242 miljoen euro
  • ebitda: 43 miljoen euro
  • Personeel: 733
  • Volume: 605 miljoen liter
  • ondernemingswaarde: 336 miljoen (430 miljoen beurswaarde, minus 94 miljoen nettocash)

 

Winstdaling

De familie du Bois probeerde vorig jaar het bedrijf van de beurs te halen maar een groep minderheidsaandeelhouders stak daar een stokje voren. Het bedrijf stelde voor dit jaar een winstdaling in het vooruitzicht, deels te wijten aan het zware investeringsprogramma en dus de hogere afschrijvingen die het in de boeken moet nemen. Spadel investeert onder andere in de lancering van limonades en bouwde daarvoor ook een nieuwe productielijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud