Spookbedrijven en vzw's gaan massaal failliet

Naast de spookbedrijven en vzw's gingen ook veel advocaten en architecten de voorbije maanden failliet. ©Photo News

6.218 bedrijven gingen in de eerste jaarhelft failliet. Dat recordcijfer heeft niets met de slabakkende conjunctuur te maken, maar met de jacht op fraude en spookbedrijven, zegt het handelsinformatiebedrijf Graydon.

16 procent meer faillissementen en een record. Is dat een gevolg van de slechtere economische cijfers en het begin van een nieuwe crisis? ‘Niets van dat alles’, zegt Eric Van den Broele, onderzoeksmanager van handelsinformatiebedrijf Graydon Belgium. Uit zijn analyse blijkt dat de iets mindere conjunctuur niets te maken heeft met de opmerkelijke piek in de faillissementscijfers.

Dat in de eerste jaarhelft 800 meer faillissementen werden uitgesproken komt doordat sinds 1 mei vorig jaar ook structuren als vzw’s en vrije beroepen onder de insolventiewet vallen en dus failliet verklaard kunnen worden. De helft van de toename is het gevolg van die wet. Dit jaar gingen al 137 vzw’s failliet, terwijl dat voor die wet van kracht was niet mogelijk was.

Door de nieuwe insolventiewetgeving gaan voor het eerst ook vzw’s, advocaten en architecten failliet.
Eric Van den Broele
Graydon Belgium

Van den Broele stelt ook vast dat veel advocaten en architecten failliet werden verklaard. ‘Een faillissement werd vroeger als een schandaal gezien, maar nu is het meer het omslaan van een bladzijde. Voor mensen die al jaren kreunen onder een schuldenberg is het goed dat ze afscheid kunnen nemen en beginnen met rouwen.’

De rest van de toename van het aantal faillissementen is toe te schrijven aan de nieuwe wet op de spookbedrijven uit 2017. Daardoor kunnen slapende bedrijven makkelijk ontbonden worden, bijvoorbeeld als ze niet binnen zeven maanden hun jaarrekening indienen. De aandacht van het gerecht voor spookbedrijven leidde dit jaar niet alleen tot 4.394 ontbindingen, maar dreef indirect ook de faillissementscijfers op. ‘Dat komt door het actieve opsporingsbeleid van het gerecht, dat ook op zaken stoot die naar het faillissement leiden’, zegt Van den Broele.

©MEDIAFIN

Hij merkt op dat in het begin enkel de parketten van Luik en Charleroi actief op zoek gingen naar spookvennootschappen. Vandaag zijn ook in Antwerpen de hogere faillissementscijfers gelinkt aan meer ontbonden spookvennootschappen.

Brussel

De faillissementscijfers in Brussel worden al enkele jaren met argusogen bekeken. De terreuraanslagen, de problemen in de tunnels en de aanleg van een voetgangerszone in het centrum worden nog altijd aangehaald als oorzaak voor recente faillissementen van bedrijven. Maar dat blijkt niet uit de cijfers, stelt Graydon. ‘Alles wijst erop dat die het gevolg zijn van het strengere optreden van de Brusselse ondernemingsrechtbanken tegen fraude’, zegt Van den Broele.

Woensdag raakte ook bekend dat het aantal starters in Vlaanderen met 10 procent is gestegen tot 31.275, een halfjaarrecord. Maar die toename heeft geen directe impact op de faillissementscijfers, wel ‘de veranderde wetgeving’, luidt het bij Graydon.

Van den Broele denkt niet dat de faillissementscijfers snel fors zullen dalen. ‘Volgens onze analyses zitten nog 60.000 bedrijven in slechte papieren. En nog 140.000 slapende vennootschappen kunnen worden aangepakt.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud