Stéphane Moreau opgepakt in Nethys-affaire

Stéphane Moreau. ©Photo News

Na Mithra-CEO François Fornieri is nu ook voormalig Nethys-topman Stéphane Moreau opgepakt voor ondervraging. Dat bevestigt de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer.

Het gerechtelijk onderzoek naar de Nethys-affaire kwam de voorbije dagen in een stroomversnelling. Na urenlange ondervraging werd François Fornieri, de CEO van het farmabedrijf Mithra, donderdagavond in verdenking gesteld voor verduistering bij het uitoefenen van een publieke functie en misbruik van vennootschapsgoederen.

Het aandeel van Mithra dook vrijdagochtend bij opening 9 procent lager. Dat verlies is intussen bijna volledig weggewerkt.

Stéphane Moreau, Pol Heyse en Bénédicte Bayer zijn vrijdagochtend opgepakt door de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie. Ze worden momenteel verhoord.
Christian De Valkeneer
procureur-generaal Luik

Fornieri zat bij Nethys het remuneratiecomité voor. In die functie liet hij meer dan 15 miljoen euro aan omstreden ontslag- en andere vergoedingen passeren voor ex-CEO Moreau, directielid Bénédicte Bayer en voormalig financieel directeur Pol Heyse. Ook hen zal onderzoeksrechter Frédéric Frenay vrijdag ondervragen, bevestigt de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer.

Maar daar stopt het niet. Donderdagavond zijn naast Fornieri nog twee andere voormalige directieleden van Nethys in verdenking gesteld voor dezelfde feiten als de Mithra-topman. Het gaat om Pierre Meyers en Jacques Tison. Meyers blijft aangehouden, Tison is vrijgelaten onder voorwaarden.

Loonknip

Over het lot van Moreau wordt vrijdag meer informatie verwacht. De voormalige CEO werd eind 2019 aan de deur gezet bij de Luikse intercommunale holding Nethys. Dat gebeurde na een wekenlange schandaalsfeer over de geheime verkoop van het telecombedrijf VOO, het groenestroombedrijf Elicio en het IT-bedrijf Win, waar ook Fornieri een hand in had.

Ik heb niet de gewoonte blij te zijn als iemand wordt aangeklaagd.
Pierre-Yves Dermagne
Vicepremier en voormalig Waals minister van Binnenlands Bestuur

Snel nadien volgde nieuwe heisa over de ontslag- en andere vergoedingen die Moreau en enkele andere toplui hadden opgestreken. Die moesten de knip in hun riante salarissen omzeilen die ze te slikken kregen door nieuwe, strengere Waalse regels voor intercommunale structuren.

Werknemers

De beslissing over die omstreden miljoenenbonussen werd vernietigd door de toenmalige Waalse minister van Lokale Besturen en huidig vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS).

'Ik heb niet de gewoonte blij te zijn als iemand wordt aangeklaagd', reageerde Dermagne vrijdag aan Bel RTL op de aanhouding van Fornieri de avond voordien. 'Ik deed wat ik destijds moest doen en stuurde de dossiers door die mij strafbaar leken.'

Ook huidig minister van Lokale Besturen Christophe Collignon (PS) houdt zich op de vlakte. 'Het gewest heeft zijn verantwoordelijkheid genomen door de zaken die in strijd leken met het algemeen belang te verbreken en die te bezorgen aan het gerecht', klinkt het bij hem. 'Justitie doet zijn werk in volledige onafhankelijkheid. Vandaag is het, afgezien van de juridische gevolgen, vooral belangrijk om ons zorgen te maken over het lot van de werknemers bij de betrokken bedrijven.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud