Telenet en YES.be brengen internet, laptops en digitaal aanbod naar de klas

De telecomoperator Telenet en de IT-specialist voor het onderwijs YES.be slaan de handen in elkaar om het onderwijs te digitaliseren.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kondigde in december een 'digisprong' van 375 miljoen euro aan voor het onderwijs. De uitrol begint in september en zal twee volledige schooljaren duren.

Maar digitaliseren is meer dan laptops aankopen, weten Telenet en YES.be. Met hun gezamenlijk aanbod willen ze de scholen niet alleen van een internetverbinding voorzien, maar ook van laptops, software, beveiliging en technische ondersteuning.

Negen op de tien Vlaamse basisscholen en middelbare scholen hebben al bijna tien jaar toegang tot breedbandinternet van Telenet. YES.be maakt op zijn beurt deel uit van Eurosys, dat bedrijven al meer dan 30 jaar helpt op het vlak van IT en dat die hulp ook al tien jaar aan scholen aanbiedt.

IT-coördinatoren die weten wat de school nodig heeft voor de digisprong kunnen kiezen uit het aanbod van diensten en producten. Maar scholen kunnen ook een beroep doen op een digitale coach van YES.be. Met de YES-academy creeërt YES.be een digitaal kennisplatform, waar leerlingen, leerkrachten en ouders ondersteuning en opleidingen vinden.

Afgeschreven, maar werkende laptops schenken Telenet en YES.be aan de vzw Ondernemers voor een Warm België. Daar worden ze leeggemaakt, nagekeken, geüpdatet en opnieuw uitgerust, voor ze een tweede leven krijgen bij kwetsbare gezinnen.

Ook digisprong voor buitengewoon onderwijs

De Digisprong in het onderwijs wordt doorgetrokken in het buitengewoon onderwijs, in het deeltijds beroepsonderwijs en in de leertijd. Dat kondigde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts woensdag aan. Volgens de N-VA-minister wordt 10 miljoen euro extra uitgetrokken om al de betrokken leerlingen een eigen toestel te geven.

Eerder raakte al bekend dat alle leerlingen van het 5de en 6de leerjaar in het lager onderwijs en alle scholieren in het ASO, BSO, KSO en TSO toegang krijgen tot een eigen toestel. Er was echter nog onduidelijkheid over de scholieren van het buitengewoon secundair onderwijs, het deeltijds beroepsonderwijs (waar scholieren twee dagen per week les krijgen) en de zogenaamde leertijd (één dag les per week).

Weyts trekt de Digisprong nu door in alle onderwijstypes. Concreet wordt ook voor elke leerling van het buitengewoon onderwijs opleidingsvorm 1 (gericht op sociale aanpassing) en opleidingsvorm 2 (gericht op sociale aanpassing en arbeidsdeelname in een aangepaste omgeving) , het deeltijds beroepsonderwijs en de leertijd 552 euro voorzien voor een IT-toestel en andere digitale infrastructuur. Dat is hetzelfde bedrag als in de andere onderwijstypes.

In totaal gaat het om een bijkomende investering van 10 miljoen euro. Volgens Weyts was de beslissing niet voor iedereen vanzelfsprekend. 'Moet je wel een evenwaardige en individuele laptop voorzien voor een leerling die maar deeltijds naar school gaat, of voor een leerling die speciale zorgnoden heeft? Maar voor mij is het de logica zelve: juist omdat die leerlingen vaak kwetsbaarder zijn, moeten we hen zo goed mogelijk ondersteunen. Digitale hulpmiddelen kunnen uitgerekend voor hen heel veel betekenen', aldus Weyts.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud