The Hut (Sofina) tekent voor grootste beursgang van het jaar in Londen

The Hut was oorspronkelijk een onlinecd-winkel. Het specialiseerde zich intussen in beauty- en gezondheidsproducten en omvat een honderdtal e-commercesites. ©THG

De Britse onlineschoonheidswinkel The Hut Group, een belangrijke belegging van Sofina, wil met een beursgang in Londen 1 miljard euro ophalen. Sofina staat allicht aan de verkoopkant.

Het snel groeiende The Hut Group trekt naar de beurs. De groep bevestigde de berichten daarover die eind juli verschenen.

The Hut wil met de beursgang voor 920 miljoen pond (1 miljard euro) nieuwe aandelen verkopen aan de markt. Daarnaast gaan de bestaande aandeelhouders een deel van hun belang verzilveren, luidt het in het persbericht. Verdere details daarover ontbreken. 

The Hut ambieert een free float - een vrij verhandelbare beurswaarde - van minstens 20 procent. De intekenprijs waardeert The Hut momenteel op 4,5 miljard pond. Het wordt de grootste beursgang in Londen sinds die van de online-treinticketverkoper Trainline in juni 2019. Opvallend is dat The Hut Group met een vaste intekenprijs werkt, en dus niet met een prijsvork, zoals gebruikelijk het geval is.

Gouden aandeel

The Hut, 16 jaar geleden opgericht als onlinecd-winkel door de Britse entrepreneur Matthew Moulding, is uitgegroeid tot een van de bekendste miljardenbedrijven van het VK. Het specialiseerde zich intussen in beauty- en gezondheidsproducten. Het omvat een honderdtal e-commercesites.

Ik heb een gouden aandeel nodig. We hebben verschillende keren een overnamebod gekregen.
Matthew Moulding
CEO The Hut Group

De beursgang gaat gepaard met een voor Londen ongebruikelijk initiatief. Moulding krijgt een zogeheten gouden aandeel. Met dat aandeel kan Moulding gedurende drie jaar elke vijandige overname blokkeren. Hierdoor schendt The Hut de deugdelijk bestuur-regels van The London Stock Exchange en kan het geen aanspraak maken op een zitje in de Britse FTSE100-index.

'Ik heb een gouden aandeel nodig. We hebben verschillende keren een overnamebod gekregen', zegt Moulding daarover. Hij wil zelf uitgroeien tot een wereldwijde speler in plaats van zijn bedrijf te verkopen.

Sofina

Sofina  is sinds 2016 aandeelhouder van The Hut. De voorbije jaren trok de holding van de familie Boël het belang stelselmatig verder op. Sofina had eind vorig jaar een belang van 9,1 procent. 

We schatten we de waarde van The Hut voor Sofina op 457 miljoen euro, of 5,3 procent van de portefeuille
Michiel Declercq
KBC Securities.

'Rekening houdend met de recentste waardering van 4,5 miljard pond, waarderen we het verwaterde belang van Sofina van 7,2 procent op 457 miljoen euro. Dat staat voor 5,3 procent van de portefeuille van Sofina', zegt Michiel Declercq, analist bij KBC Securities. 'We schatten de intrinsieke waarde van Sofina op basis van enkele referentie-indexen immers op 8,6 miljard euro, of 255 euro per aandeel.'

Sofina zakt met 1 procent. Eind juli circuleerde nog een waardering van 4,9 miljard pond voor The Hut, iets meer dus dan de 4,5 miljard pond die nu aangekondigd is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud