Trump laat afschaffing kwartaalrapporten onderzoeken

Het hoofdkwartier van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. ©BLOOMBERG NEWS

De Amerikaanse president Donald Trump neemt naar eigen zeggen een voorstel over uit de Amerikaanse bedrijfswereld.

Trump had recent overleg met belangrijke internationale zakenleiders. Hij vroeg hen wat zakendoen nog beter zou maken in de Verenigde Staten. Daarop antwoordde één van hen: stop met kwartaalcijfers en stap over op halfjaarberichten. Volgens Trump kan dat leiden tot meer flexibiliteit en kostenbesparingen.

Met de wettelijke kwartaalresultaten zou de focus van bedrijven meer op de korte termijn komen te liggen, met minder oog voor groei op de langere termijn.

Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven zijn nu wettelijk verplicht om kwartaalresultaten te melden. Maar er is al vaker kritiek geweest vanuit het bedrijfsleven op de verplichting om vier keer per jaar met cijfers te komen, vanwege al het rekenwerk en de druk van de markt om aan de verwachtingen te voldoen.

Daardoor zou de focus van bedrijven meer op de korte termijn komen te liggen, met minder oog voor groei op de langere termijn.

Eerder dit jaar riepen multimiljardair Warren Buffett en topman Jamie Dimon van de grote bank JPMorgan Chase het bedrijfsleven nog om te stoppen met het geven van kwartaalverwachtingen.

Trump laat de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) nu het mogelijk stoppen van kwartaalrapportages van beursgenoteerde bedrijven onderzoeken.

Analisten en beleggers zullen waarschijnlijk in opstand komen tegen het afschaffen van kwartaalpublicaties op Wall Street. Zij willen namelijk transparantie en inzicht in de prestaties van ondernemingen om daarop hun beleggingsadviezen en investeringsbesluiten te baseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect