'Twee kernreactoren moeten openblijven na 2025'

©BELGA

Drie federaties van industriële bedrijven willen dat minstens twee van de zeven kernreactoren in ons land ook na 2025 blijven draaien. Een volledige kernuitstap zou elektriciteit voor gezinnen en bedrijven 20 procent duurder maken.

'Alle kerncentrales sluiten tegen 2025 is geen goed idee', zeggen Marc Lambotte, Yves Verschueren en Peter Claes, de respectievelijke topmannen van de federaties van de technologie (Agoria), chemie en 'life sciences' (essenscia) en de industriële grootverbruikers van elektriciteit (Febeliec), na een analyse van het rapport over de energiebevoorrading dat de netbeheerder Elia heeft gepubliceerd.

Elia stelde eerder deze maand in een uitgebreid rapport dat de geplande kernuitstap in 2025 wel degelijk mogelijk is, maar dat er dan nieuwe gascentrales moeten komen. 

Energiespecialisten van de N-VA trokken uit het rapport de conclusie dat het scenario om de twee jongste kernreactoren langer open te houden onderzocht moest worden. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) zag het helemaal anders: 'De kernuitstap nog eens uitstellen zou misdadig zijn.'

Volgens Lambotte, Verschueren en Claes blijkt uit de berekeningen van Elia, dat het scenario van het openhouden van twee kerncentrales na 2025 becijferde, dat het sluiten van alle kerncentrales niet wenselijk is.

'De kostprijs van dat scenario ligt zo'n 600 miljoen euro per jaar lager. Ook andere studies (Energyville, Itinera en het Planbureau) tonen aan dat de totale systeemkosten bij een verlenging van twee kerncentrales na 2025 substantieel lager liggen. Daarom pleit de industrie voor een meer getrapte kernuitstap en de verlenging van de levensduur van minstens twee centrales na 2025', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud