Umicore, Bekaert en Gimv halen een miljard op

Marc Grynberg, de CEO Umicore. ©BELGA

De bedrijven profiteren van de historisch lage rente en halen nog snel voor de zomervakantie massaal geld op via obligaties en andere schuldinstrumenten.

Umicore heeft 390 miljoen euro opgehaald via een private schuldplaatsing bij institutionele investeerders. De transactie bestaat uit verschillende tranches: 50 miljoen euro (looptijd 7 jaar),  230 miljoen (10 jaar) en 110 miljoen euro (12 jaar).

De betrokken bedrijven willen nog voor de zomervakantie profiteren van de historisch lage langetermijnrente.

'Het laat toe de looptijd van de schulden verder te verlengen tegen historische lage voorwaarden. De middelen zullen worden aangewend voor algemene ondernemingsdoelstellingen en voor het financieren van de groei-initiatieven op het vlak van schone mobiliteit en recyclage', klinkt het. De schulduitgifte komt bovenop de twee andere schuldplaatsingen tijdens de voorbije jaren van in totaal 690 miljoen euro.

Bekaert en Gimv

Bekaert meldde maandag al dat het 320 miljoen euro bij elkaar had gesprokkeld via een Schuldschein. Deze ochtend maakte ook Gimv duidelijk dat het via obligaties op zoek gaat naar 150 à 250 miljoen euro vers geld bij zowel particulieren als grote investeerders. 

Hoewel de schulduitgifte in de drie gevallen een andere vorm aanneemt, is de logica erachter dezelfde. De betrokken bedrijven willen nog snel voor de zomervakantie profiteren van de historisch lage langetermijnrente, net als de champagneboer Vranken in mei. Toen stopten beleggers het bedrijf in één dag 145 miljoen euro toe.

En er zit nog meer in de pijplijn. Onder andere Kinepolis, Ahold Delhaize en DPG Media (de voormalige Persgroep) zetten een gelijkaardige operatie in de steigers. 

Draghi

Dat bedrijven goedkoop kunnen bijtanken, hebben ze te danken aan het soepele monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Gisteren zinspeelde ECB-voorzitter Mario Draghi nog op extra stimuli. 'Als de crisis een ding heeft aangetoond, dan is het wel dat de ECB binnen haar mandaat alle mogelijke flexibiliteit gebruikt. Dat zullen we opnieuw doen om de uitdagingen voor prijsstabiliteit te beantwoorden', zei hij.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud