Advertentie

Van diner met Warren Buffett naar verlies van 27 miljard dollar

Het logo en de app van Pinduoduo, het bedrijf opgericht door Colin Huang. ©REUTERS

Colin Huang, de man achter de Chinese onlinevoedingretailer Pinduoduo, heeft zijn fortuin dit jaar al met 27 miljard dollar zien slinken en is dé grote verliezer in de Chinese techindustrie.

Dat blijkt uit de Bloomberg Billionaires Index. Van de 500 namen in de index verloor niemand meer dan Huang, zelfs niet Hui Ka Yan van de zwalpende vastgoedgroep Evergrande. Die zit in de problemen en heeft alle moeite om zijn schulden af te lossen.

Huang is een van de vele selfmade businessmannen in China. Hij begon zijn carrière bij Microsoft en Google, maar koos vervolgens voor het ondernemerschap. Die stap viel samen met - toeval of niet - een ontmoeting met Warren Buffett.

788 miljoen
Gebruikers
Pinduoduo telde eind vorig jaar 788 miljoen actieve gebruikers in China.

De date werd geregeld door Duan Yongping, de oprichter van BBK Electronics, bekend van de smarphonemerken Oppo en Vivo. Yongping betaalde in 2006 via eBay ruim 600.000 dollar voor een diner met de topbelegger en nodigde daarbij zijn pupil Huang uit.

Games en voeding

Daarna ging de carrière van Huang steil omhoog. Hij lanceerde een e-commercebusiness, Ouku, maar verkocht die al snel voor ruim 2 miljoen dollar. Vervolgens gooide hij zich op een ander e-complatform en op de gamingstudio Xunmeng.

Zijn grote doorbraak kwam er in 2015 met de opstart van Pinduoduo, een onlineplatform voor voedingsproducten. Eind vorig jaar telde het in China 788 miljoen actieve gebruikers. Daarmee onttroonde het zelfs de e-commercereus Alibaba, zij het niet in omzet en winst.  

Nasdaq

Huang zette ook de stap naar de Amerikaanse techbeurs Nasdaq. De beurswaarde is er sinds begin dit jaar al met 40 procent gedaald, waardoor ‘amper’ 125 miljard dollar overblijft. Dat betekent dat Huang, ondanks het verlies, met 28 procent van de aandelen in bezit nog altijd een van de rijkste miljardairs in China is.

'Gemeenschappelijke welvaart'

De val van Pinduoduo heeft alles te maken met de jacht van de Chinese overheid op privébedrijven. Het regime draait de bedrijfswereld in sneltreinvaart de duimschroeven aan, een operatie die past in de bredere strijd tegen de sociale ongelijkheid in het land.

Het regime is ervoor beducht dat een te diepe kloof tussen arm en rijk een rem zet op de economische groei en tot sociale onrustleidt. 'Gemeenschappelijke welvaart' is het beleidsmotto van president Xi Jinping. Pinduoduo lijkt daar niet blind voor te zijn en maakte onlangs bekend 2,4 miljard yuan (zo’n 300 miljoen euro) te schenken voor de ontwikkeling aan plattelandsregio’s.

Andere grote verliezers onder de miljardairs dit jaar zijn Zhong Shansan van de producent van gebotteld water Nongfu Spring op nummer twee, gevolgd door Jay Y. Lee (Samung) en Hui KA Yan (Evergrande).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud