Advertentie

Verzekeraars betaalden 65 miljoen aan slachtoffers van aanslagen

Een herdenking van de aanslagen van 22 maart 2016 op Brussels Airport. ©BELGA

De verzekeringsmaatschappijen hebben 65,7 miljoen euro uitgekeerd aan de slachtoffers van de aanslagen op 22 maart 2016.

Dat meldt de sectororganisatie Assuralia. In totaal deden na de aanslagen op Brussels Airport en in de Brusselse metro 1.419 slachtoffers aangifte bij de verzekeraars. Het gaat daarbij niet alleen over overlijdens of lichamelijke letsels, maar ook over diverse schade zoals bagageschade.

De verzekeraars houden daarnaast rekening met 60,5 miljoen euro aan toekomstige uitbetalingen aan de slachtoffers. Het gaat om financiële reserves die grotendeels worden gebruikt in het kader van de arbeidsongevallenverzekering, waarbij verzekeraars levenslange renten uitbetalen. Heel wat slachtoffers waren tijdens de aanslagen onderweg naar hun werk.

De verwondingen van sommige zwaargewonden zijn volgens de verzekeraars zo ernstig dat hun toestand vandaag nog niet stabiel genoeg is om de evaluatie van de letsels af te sluiten. 'Een definitieve berekening en regeling van de lichamelijke schade is pas mogelijk als de genezing van hun letsels niet meer evolueert', klinkt het.

De voorbije jaren zijn initiatieven genomen om slachtoffers van aanslagen in de toekomst beter op te vangen, zegt de sector. Zo hebben de verzekeraars zich ertoe verbonden de morele schade, ook bij complexe letsels, uiterlijk een jaar na de aanslag te vergoeden.

Om de medische onderzoeken vlotter te laten verlopen, is onder de verzekeraars afgesproken dat voortaan een verzekeraar de leiding van de medische expertise opneemt, zodat slachtoffers zich niet bij meerdere artsen moeten aanbieden op uitnodiging van verschillende verzekeraars.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.