Vlaamse bedrijven exporteerden nog nooit zo veel

De farma- en chemiesector staat in Vlaanderen aan de top van de exporterende sectoren. ©Bruno Fahy

De Vlaamse bedrijven hebben in 2017 voor 317 miljard euro aan goederen geëxporteerd. Dat is 5 procent meer dan de 302 miljard euro in 2016 en een nieuw record.

Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) maandag bekendgemaakt. De cijfers komen van het exportagentschap Flanders Investment and Trade (FIT).

De Vlaamse uitvoer stijgt nu al voor het achtste jaar op rij. Met een bedrag van 317 miljard euro is de Vlaamse uitvoer goed voor 83,2 procent van de totale Belgische uitvoer. Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn respectievelijk goed voor 14,2 en 2,5 procent.

Veruit het grootste deel van de Vlaamse uitvoer (70,1 procent) ging naar landen in de Europese Unie. Ruim de helft van de totale Vlaamse export ging naar Duitsland, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg.

Amper brexiteffect

Van een groot brexiteffect lijkt geen sprake te zijn. De Vlaamse export naar het Verenigd Koninkrijk is wel licht gedaald (-0,4 procent), maar de daling is minder sterk dan de globale daling van de Britse wereldimport (-1 procent). Bovendien was er in 2016 nog een stijging van de Vlaamse export naar het VK met 1,8 procent. Dus al bij al houdt de Vlaamse export naar het VK goed stand ondanks de sterke daling van het pond.

Al bij al houdt de Vlaamse export naar het VK goed stand ondanks de sterke daling van het pond.

Bourgeois organiseert op 17 april trouwens een tweede brexitoverleg met alle belanghebbenden. In december 2016 vond al een eerste brexitrondetafel plaats. 'Op 17 april gaan we een aantal maatregelen voorstellen. Nu al wil ik beklemtonen dat het voor Vlaanderen essentieel is dat het Vlaamse standpunt ook het Europese standpunt wordt, met name het behoud van een nultarief na de brexit", aldus Bourgeois.

Zwitserland

Wat de Europese afzetmarkten buiten de EU-28 betreft, laat de Vlaamse export een stijging van 17,6 procent optekenen met vooral opvallende stijgingen in Zwitserland (+22,2 procent), Turkije (18,9 procent) en Rusland (+11 procent).

Buiten Europa noteert Vlaanderen een sterke stijging van de export naar Afrika (+13 procent). Naar het Midden-Oosten (+4,6 procent) en naar Azië (+3,7 procent) steeg de export licht, maar specifiek naar China was er een toename met 15,6 procent.

Minder naar de VS

Het enige continent waarnaar de exportcijfers achteruitgingen is Amerika. Die afname is grotendeels toe te schrijven aan de VS. Daar is sprake van een daling van 13,9 procent. Toch wordt die daling niet bestempeld als structureel. 'Sinds 2003 daalt de export soms om daarna weer te stijgen', klinkt het. En tegenover de daling van de export naar de VS staat ook een toename van de export naar Canada met 23,2 procent.

Vooral chemie en farma

De chemie- en farmasector blijven met een aandeel van 21,6 procent of 68,6 miljard euro op kop van het exportpeloton staan. De sector van het transportmateriaal volgt op een tweede plaats met 13 procent en de sector van de machines en elektr(on)isch materiaal staat op de derde plaats met 10,9 procent.

Niet alleen de Vlaamse export zat vorig jaar in de lift, ook de import naar Vlaanderen bereikte in 2017 een recordbedrag. Zo steeg de Vlaamse invoer van buitenlandse goederen vorig jaar tot 299 miljard euro, een bedrag dat 3,12 procent hoger lag dan in 2016.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud