Advertentie
Advertentie

Vlaamse uitvoer piekt in moeilijk jaar

De export naar Rusland daalde vorig jaar met ruim 20 procent, voor een stuk als gevolg van het invoerverbod dat Rusland oplegde voor voedingsproducten uit de Europese Unie. ©REUTERS

Ondanks het moeilijke internationale economische klimaat is de Vlaamse uitvoer vorig jaar met een half procent gestegen tot het recordbedrag van 293,5 miljard euro.

De economische malaise in de Europese Unie vorig jaar - de groei in de eurozone bedroeg een magere 0,8 procent - woog op de Vlaamse exportprestaties. De uitvoer naar Duitsland, met voorsprong onze belangrijkste afzetmarkt, steeg weliswaar nog met 0,22 procent tot 50,2 miljard euro. Maar de uitvoer naar Nederland (tweede afzetmarkt) daalde met 4,2 procent, die naar Frankrijk (derde afzetmarkt) ging met 0,6 procent achteruit. Dat blijkt uit de Vlaamse handelscijfers over 2014 die minister-president Geert Bourgeois (N-VA), ook bevoegd voor Buitenlandse Handel, heeft bekendgemaakt.

De export naar Rusland, in 2012 nog onze elfde afzetmarkt, daalde vorig jaar met ruim 20 procent van 4,7 naar 3,7 miljard euro, voor een stuk als gevolg van het invoerverbod dat Rusland oplegde voor voedingsproducten uit de Europese Unie. President Vladimir Poetin reageerde daarmee op de handelssancties van Europa wegens de rol van Rusland in het conflict in Oekraïne. De export vanuit Vlaanderen naar Oekraïne liep in 2014 overigens met een derde terug.

VK & VS

Vlaanderen kon een en ander echter compenseren door een stijging van de uitvoer naar onder meer het Verenigd Koninkrijk (+10,6%) en de Verenigde Staten (+8,9%). Vermoedelijk heeft de zwakkere euro een extra stimulans gegeven. Opmerkelijk is ook de stijging van de export naar Centraal-Europese landen als Polen (+8,5%), Tsjechië (+10,8%) en Bulgarije (+19%).

Er worden ook nieuwe exportmarkten aangeboord. Opvallend is de stijging met 11 procent van de uitvoer naar de Verenigde Arabische Emiraten, een land met 9,4 miljoen inwoners. In twee jaar tijd is de uitvoer vanuit Vlaanderen naar de Emiraten met de helft toegenomen. Daardoor is het land voor Vlaamse bedrijven nu een belangrijkere afzetmarkt dan Oostenrijk en Japan. Vorige maand trok nog een grote Belgische federale handelsmissie met een sterke Vlaamse aanwezigheid naar Abu Dhabi en Dubai.

Ondanks de inspanningen tot grotere geografische diversificatie blijft de Vlaamse uitvoer toch hoofdzakelijk (voor 73,7 procent) gericht op Europa. Azië en het Midden-Oosten komen op de tweede plaats met 12,2 procent, Amerika is goed voor 8 procent. Afrika is als exportmarkt in opmars. In 2012 voerde Vlaanderen voor 10,45 miljard euro uit naar dat continent, vorig jaar was dat al 12,3 miljard euro. Dat is een stijging met 18 procent in twee jaar tijd. Begin juni organiseert het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment & Trade (FIT), samen met zijn Nederlandse zusterorganisatie, een economische missie naar Ghana en Senegal.

In Zuid-Amerika, met landen als Argentinië en Brazilië, krijgen Vlaamse bedrijven blijkbaar moeilijker een voet aan de grond. Amper 1,5 procent van de Vlaamse uitvoer gaat daarnaartoe. Dat heeft onder meer te maken met de niet-tarifaire handelsbelemmeringen die een aantal Zuid-Amerikaanse landen, zoals Brazilië, hanteren.

Brandstoffen

Minerale brandstoffen, aardolie en distillatieproducten zijn het belangrijkste Vlaamse exportproduct. Het gaat vooral om aardolie en aardgas die hier worden ingevoerd en opnieuw uitgevoerd, al dan niet na verwerking. Door de daling van de olieprijzen ging de exportwaarde van die productcategorie vorig jaar met 10 procent achteruit. Dat werd echter goedgemaakt door de hogere uitvoer van voertuigen (+3,8%), farmaceutische producten (+ 4,5%) en optische instrumenten (+37,8%).

Met zijn uitvoer ter waarde van 293,5 miljard euro neemt Vlaanderen 82,4 procent van de Belgische export voor zijn rekening. Het aandeel van Wallonië bedraagt 15,3 procent, dat van Brussel 2,3 procent. Vorig jaar stegen de Waalse uitvoer (+3,6%) en de Brusselse (+7,1%) wel sneller dan de Vlaamse.

Minister-president Geert Bourgeois grijpt de exportcijfers aan om het belang van de industrie voor de Vlaamse economie te beklemtonen. ‘De cijfers tonen eens te meer aan dat we niet alleen Vlaanderen als logistieke hub verder uit moeten bouwen, maar ook ons industrieel weefsel moeten versterken’, zegt hij.

De invoer in Vlaanderen in 2014 bedroeg 286,4 miljard euro, een daling met 0,4 procent die hoofdzakelijk het gevolg is van de lagere olieprijzen. Nederland is de belangrijkste leverancier van Vlaanderen, voor Duitsland en Frankrijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud