Voor het eerst sinds 2008 minder dollarmiljonairs

Amazon-CEO Jeff Bezos is volgens het Amerikaanse magazine Forbes de rijkste man ter wereld. ©AFP

Een moeilijker beursjaar en de economische vertraging deden ook het totale vermogen van de dollarmiljonairs dalen. Dat blijkt uit het jaarlijkse World Wealth Report van de consultant Capgemini.

Door verliezen op de beurzen is het aantal dollarmiljonairs vorig jaar voor het eerst sinds de financiƫle crisis van 2008 gedaald. Ook hun vermogen ging erop achteruit, blijkt dinsdag uit het jaarlijkse World Wealth Report van de consultant Capgemini.

68.100
Totale vermogen
Het totale vermogen van de miljonairs daalde vorig jaar met 3 procentpunten tot 68.100 miljard dollar.

Wereldwijd waren er vorig jaar zo'n 18 miljoen mensen met een vermogen van minstens 1 miljoen dollar (ruim 891.000 euro). Dat waren er 0,3 procent minder dan in 2017. Om de daling in perspectief te zetten: in 2008 waren er wereldwijd 8,6 miljoen dollarmiljonairs.

Moeilijk beursjaar

Het totale vermogen van de miljonairs rondde in 2017 voor het eerst de kaap van 70.000 miljard dollar, maar zakte daar vorig jaar opnieuw onder. Het daalde met 3 procent tot 68.100 miljard dollar. Dat is vooral te wijten aan de beurzen, die na een sterk 2017 een moeilijker 2018 beleefden. Ook de economische vertraging speelde een rol, zegt Capgemini.

De landen met de meeste dollarmiljonairs zijn de VS (5,3 miljoen), Japan (3,1 miljoen), Duitsland en China (beide meer dan 1 miljoen). De vier samen zijn goed voor meer dan 60 procent van de dollarmiljonairs wereldwijd.

Capgemini houdt bij de berekening van het vermogen rekening met aandelen, andere waardepapieren, investeringen, cash en vastgoed.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud